StoryEditor

V Slovenských elektrárňach boli policajti. Kontrolovali dokumenty k privatizácii

23.07.2014, 10:05
Polícia spustila akciu v Slovenských elektrárňach. „Vyšetrujeme podozrenia z dvoch trestných činov,“ vysvetlil šéf Policajného zboru Tibor Gašpar.

V Slovenských elektrárňach dnes doobeda boli policajti. Podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva policajti prezerali archívne dokumenty k privatizácii a má ísť o zaisťovaciu akciu. Informáciu  podľa RTVS potvrdili aj zamestnanci najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku.

Zatiaľ nemáme od polície bližšie informácie, ak ich dostaneme, budeme ďalej informovať. Vieme len to, že ide o zaisťovaciu akciu. Policajti prezerajú privatizačné dokumenty,“ povedala pre hnonline.sk hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Viac informácii neskôr povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Podľa neho dôvodom, prečo si dnes polícia prišla do Slovenských elektrární pre listinné doklady a dáta v počítačoch tejto firmy, je prebiehajúce trestné konanie. 

Od 30. júna vykonáva polícia trestno-procesné vyšetrovanie vo veci podozrenia dvoch trestných činov, a to porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku a skresľovanie údajov v hospodárskej obchodnej evidencii," uviedol Gašpar. Ako dodal, pre potreby posúdenia tohto podozrenia bolo nutné zaistiť niektoré doklady a dáta. "Na základe ich posúdenia a ďalších úkonov sa budeme môcť vyjadrovať ďalej o vývoji vyšetrovania," dodal policajný prezident.

"Sú len dve možnosti, prečo polícia vykonala akciu v SE. Buď to súvisí s privatizáciou z čias expremiéra Mikuláša Dzurindu, čo je málo pravdepodobné, alebo to súvisí s aktuálnou možnou zmenou vlastníka. Všetko je otvorené. V tejto súvislosti ma len napadá, prečo dostal exminister hospodárstva Tomáš Malatinský policajnú ochranu, keď nedávno (2. júla, pozn. TASR) skončil vo svojej funkcii. Dnešné vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara naznačujú, že vyšetrovanie je vedené voči riadiacim orgánom a vlastníkom SE," povedal dnes pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Ako potvrdili pre TASR viacerí zamestnanci SE, policajná akcia sa dnes uskutočnila nielen v centrále v Bratislave, ale aj v ďalších prevádzkach elektrární na celom Slovenku, napríklad v Prievidzi, Trenčíne a Mochovciach. Akcia prebiehala pokojne.

Väčšinovým akcionárom Slovenských elektrární (66 percentný podiel) je od roku 2006 spoločnosť Enel a patria medzi najväčších výrobcov elektriny v Strednej Európe.


Prečítajte si aj: Michal Šnobr pre HN: Enel by na predaji nemal zarobiť


01 - Modified: 2006-08-16 12:33:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila svoju rezignáciu
01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 04 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:24