StoryEditor

Penziu si ľudia zvolia sami

19.07.2013, 00:00
Dnešný šesťdesiatnik s vyšším príjmom si sporí v druhom pilieri. O dva roky, pri odchode, tak bude medzi prvými, ktorí začnú dostávať popri štátnych aj súkromné penzie.

V akej presnej výške bude práve tá jeho, si bude môcť zvoliť sám. S takýmto plánom pri vyplácaní súkromných dôchodkov podľa zistení HN počíta rezort práce.

Štát by mu mal dať na výber z dvoch možností – buď mu poisťovňa pošle na účet rovnakú sumu každý mesiac, alebo bude dostávať mesačne počas prvých rokov vyššiu sumu s tým, že neskôr sa bude musieť uskromniť. „Zatiaľ rátame aj s touto alternatívou,“ potvrdil pre HN štátny tajomník ministerstva Jozef Burian (Smer-SD). Využívať ju budú môcť len ľudia, ktorí si nasporia vyššiu sumu. Jej presná hranica zatiaľ nie je známa.

Už samotná možnosť voľby je však podľa odborníka na druhý pilier z Univerzity Mateja Bela Jána Šeba krok správnym smerom.

Ak by si ľudia chceli vybrať na niekoľko rokov vyšší dôchodok, budú musieť podľa Buriana splniť niekoľko podmienok. Jednou z nich je napríklad výška nasporenej sumy. To znamená, že ten, kto bude mať nasporenú nižšiu sumu, si bude môcť vybrať len rovnakú sumu každý mesiac, teda doživotný dôchodok. Rezort práce tak chce predísť tomu, aby si ľudia peniaze z druhého piliera nepremrhali už v prvých rokoch.

„Nechceme, aby spadli do sociálnej siete. To znamená, že by sa o nich musel štát starať,“ povedal Burian. Okrem toho bude dôležité aj obdobie, počas ktorého bude človek dostávať vyššiu penziu. Podľa informácií HN by to malo byť minimálne päť rokov.

Právo vybrať si
Niektorým odborníkom sa však nepozdáva, že každý sporiteľ musí mať aj doživotný dôchodok. Podľa analytika Nadácie F. A Hayeka tak totiž štát neodôvodnene zasahuje do možnosti ľudí minúť svoje peniaze tak, ako chcú. „Každý má predsa už tak nárok na vyplácanie takéhoto dôchodku zo Sociálnej poisťovne.“

Ľudia, ktorí nepredpokladajú, že sa dožijú vysokého veku, napríklad kvôli zdravotným problém, si tak podľa neho budú nútení kúpiť doživotný dôchodok. A to aj vtedy, ak sa im to neoplatí. Ak totiž poisťovňa vyráta dôchodcovi penziu na dvadsať rokov a on umrie po šiestich, peniaze „prepadnú“ v prospech poisťovne.

Dôchodok pre rodinu
Ako však na druhej strane upozorňuje investičný expert Michal Nalevanko zo spoločnosti The Benchmark Research, aj poisťovňa berie pri doživotnom dôchodku na seba riziko. Ak totiž človek bude žiť dlhšie, dôchodok mu musí spoločnosť doplatiť zo svojich. „Nemôže sa tak stať, aby niekto žil a bolo mu oznámené, že peniaze na jeho dôchodok sa minuli.“

Diskutovanou je aj otázka dedenia dôchodku pre rodinu. Dostávať by ho mala dva roky po smrti sporiteľa. Ak sa človek rozhodne, že rodina má po jeho smrti dostávať peniaze, musí rátať s tým, že jeho mesačná penzia sa zníži. A to približne o desať až pätnásť percent.

01 - Modified: 2004-11-16 06:36:37 - Feat.: 0 - Title: Očakáva sa honba za Arafatovými zmiznutými miliónmi 02 - Modified: 2004-11-16 06:42:50 - Feat.: 0 - Title: Vinci chce prevádzkovať nemecké väznice 03 - Modified: 2004-11-16 07:12:30 - Feat.: 0 - Title: Rusko k návrhu novely Trestného zákona: otrasné 04 - Modified: 2004-11-16 08:03:38 - Feat.: 0 - Title: Investície zásadne menia tvár Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:39