StoryEditor

Kauza Libor má ďalšiu obeť

30.10.2013, 23:00
Viac ako jednu miliardu amerických dolárov, bude musieť tentoraz zaplatiť holandská banka Rabobank.

V prípade veľkého škandálu manipulácie Liboru padla ďalšia pokuta. Viac ako jednu miliardu amerických dolárov, teda približne 800 miliónov eur, bude musieť tentoraz zaplatiť holandská banka Rabobank. „Takéto správanie je úplne v rozpore s našimi základnými hodnotami,“ vyhlásil po odhalení nekalých praktík výkonný riaditeľ Rabobank Piet Moerland. Šokovali ho e-maily niekoľkých desiatok jeho zamestnancov, ktoré mali za cieľ nelegálne manipulovať úrokovú sadzbu Libor v rokoch 2005 až 2011. Podvod odhalili regulátori zo Spojených štátov, z Veľkej Británie a Holandska.

 

Po ostrých slovách odišiel

Meorland nezostal iba pri ostrom odsúdení prehreškov jeho podriadených. Okamžite rezignoval z postu šéfa tretej najväčšej banky v Holandsku. Podľa odborníkov však sankcie, ani odchod šéfa, banku neohrozia. Pokuta si však poriadne „odhryzne“ zo zisku skupiny. „Veľkosť pokuty je ekvivalentom necelých 80 percent čistého zisku banky za prvý polrok. Teda rozhodne nie je likvidačná,“ skonštatoval analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Rabobank je pritom už piata banka, ktorá dostala v prípade manipulácie so sadzbou Libor pokutu. Najviac, približne jednu miliardu eur, zaplatila vlani v decembri švajčiarska banková skupina UBS. Stámiliónové pokuty dostali aj britská Barclays a Royal Bank of Scotland. Najmenej, asi 50 miliónov eur, zaplatila ICAP. „Vyšetrovaná je aj Deutsche Bank a regulátori sa zaujímajú aj o Citi a JPMorgan,“ dodáva Pánis. Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank si pritom už podľa Financial Times odložila na pokutu takmer jednu miliardu eur. Oficiálne sa na zoznam vyšetrovateľov minulý rok dostalo až 20 veľkých bankových skupín z Európy a zo Spojených štátov.

Komisia zakročila

Sadzby ako Libor sú podľa eurokomisára pre vnútorný trh Michela Barniera „srdcom finančného systému“. „Sú kľúčové tak pre naše trhy, ako aj pre hypotéky a úspory miliónov občanov, doteraz však boli do značnej miery neregulované a bez dohľadu. Dôvera v trh bola podkopaná škandálmi a podozreniami z manipulácie. Takto to ďalej ísť nemôže,“ dodal komisár. Európska komisia preto minulý mesiac predložila návrh na zamedzenie podobných prešľapov bánk.

Okrem iného sa z nekalých praktík majú stať trestné činy, a to na celom území Európskej únie. V manipuláciách totiž komisia vidí hrozbu pre celú európsku ekonomiku.

01 - Modified: 2005-08-17 13:41:52 - Feat.: 0 - Title: Odvetvie turistiky má 9-% podiel na tvorbe rakúskeho HDP
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-02-02 13:38:16 - Feat.: - Title: Steelka je v miernom zisku. Precedens minulých rokov však ukazuje, že možno očakávať výraznú stratu 03 - Modified: 2024-01-16 15:00:05 - Feat.: - Title: Riaditeľ Twitchu priznal problémy. Streameri dostávajú státisíce každý mesiac, samotná platforma ale nič nezarába 04 - Modified: 2023-11-10 18:05:31 - Feat.: - Title: VšZP je v stámiliónovej strate. Realizuje audit, má umožniť prípravu stabilizačných opatrení 05 - Modified: 2023-10-27 13:39:09 - Feat.: - Title: U. S. Steel v Amerike zarába, no v Košiciach generuje obrovské straty. V hre je predaj celého kolosu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:06