StoryEditor

Microsoft hlási rekordné škrty. O miesto príde 18-tisíc ľudí

18.07.2014, 00:00
Prepúšťanie

Americký softvérový gigant Microsoft ohlásil najväčšie prepúšťanie v histórii firmy. O prácu má prísť až o 18-tisíc pracovníkov. Strata zamestnania sa bude týkať najmä väčšiny zamestnancov z mobilnej divízie Nokia, ktorú Microsoft odkúpil v apríli za viac ako sedem miliárd dolárov.

Najväčšia softvérová spoločnosť na svete pritom pôsobí aj u nás. Slovenská pobočka Microsoftu nekomentovala, či sa prepúšťanie bude týkať aj jej. „V mnohých krajinách je tento proces predmetom konzultácií so zamestnancami. Nemôžeme preto poskytnúť konkrétne čísla k jednotlivým trhom, a to aj vrátane Slovenska,“ odkázal pre HN Microsoft Slovakia.

Historické prepúšťanie

Len päť mesiacov, čo do kresla šéfa Microsoftu zasadol Satya Nadella, tak prichádzajú prvé reálne kroky jeho stratégie. O prepúšťaní pritom informoval samotný Nadella, ktorý rozposlal svojim zamestnancom mail. „Začíname znižovať počet pracovných miest, prvých 13-tisíc ľudí bude prepustených do šiestich mesiacov,“ napísal Nadella.

Škrty vysvetlil novou reorganizáciou spoločnosti. „Prvým krokom k budovaniu správnej organizácie podľa našej ambície je prestavať pracovnú silu. Celkovým výsledkom týchto zmien bude vyššia produktivita a pôsobivejší tím v celom Microsofte,“ dodal Nadella.

Spomínaných 13-tisíc prepustených bude z radov zamestnancov, ktorí mali na starosti zariadenia a služby spoločnosti Nokia. Práve závod Nokie v severomaďarskom Komárome včera oznámil, že v novembri definitívne končí. Výrobu presťahujú do Ázie a prácu stratí 1800 ľudí.

Microsoft má pritom viac ako 127-tísíc pracovníkov po celom svete. Tieto škrty sa tak dotknú 15 percent celkovej pracovnej sily vo firme. Samotné prepúšťanie bude spoločnosť aj čosi stáť. Každému zamestnancovi totiž firma vyplatí odstupné, ktoré sa odrazí v nákladoch. Tie sa môžu vyšplhať až na 1,6 miliardy dolárov.

Posledné veľké prepúšťanie sa konalo pred piatimi rokmi, keď sa Microsoft zoštíhlil o takmer šesť tisícok pracovníkov. Tento rok sa tak zapíše ako rekordné spúšťanie prepúšťaní v celej histórii firmy.

Zmena operačného systému

Okrem znižovania stavov sa Microsoft rozhodol urobiť ráznu bodku za operačným systémom Android v mobilných telefónoch Nokia. Google tak vymení za operačný systém Windows. Len po tom, čo Microsoft kúpil Nokiu, začala vyrábať telefóny so systémom Android. Pre viacerých odborníkov to bolo prekvapenie, keďže Microsoft robí svoj vlastný mobilný operačný systém – Windows Phone. Oddnes ho tak začal podporovať. Katarína Kováčiková

01 - Modified: 2006-08-09 07:12:00 - Feat.: 0 - Title: Bezpečnostný kabinet rozhodne o rozšírení pozemnej ofenzívy
01 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 02 - Modified: 2024-03-25 13:04:02 - Feat.: - Title: Ericsson ohlásil prepúšťanie vo Švédsku. Náročné podmienky a slabší predaj, vysvetľuje výrobca 03 - Modified: 2024-01-29 09:56:22 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v médiách vyvoláva otázky o budúcnosti žurnalistiky. Dekády fungujúce modely sa rúcajú 04 - Modified: 2023-12-05 15:22:53 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre RTVS menej. Nižší príspevok by znamenal obmedzenie výroby i prepúšťanie 05 - Modified: 2023-10-13 11:46:13 - Feat.: - Title: Nafúknutý štátny aparát: Odísť má najmenej 28-tisíc úradníkov. Nové miesto by si našli okamžite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:59