StoryEditor

Angličania nesú prácu. Do Trenčína

16.12.2013, 23:00
Strojárstvo. Firma KMF získala zákazky pre energetiku. Postaví novú výrobnú halu.

Do Trenčianskeho kraja prišla na konci roka dobrá správa. Región s takmer jedenásťpercentnou nezamestnanosťou sa môže tešiť na nové pracovné miesta. Vytvorí ich firma KMF (Precision Sheet Metal) z Veľkej Británie. „Zmluva so zákazníkom, na ktorého budú viazané plánované investície, je pred podpisom a dolaďujú sa posledné detaily. Nerád by som však zverejňoval jeho meno,“ povedal Biznis Developement Manažér KMF Radim Vaculín. Podľa našich informácií má ísť o nadnárodnú firmu z oblasti energetického priemyslu. Ak dohodu dotiahnu, prácu môžu nájsť desiatky ľudí. Spoločnosť kvôli zákazke plánuje stavať novú výrobnú halu.

Postavia lakovňu aj halu

Fabrika KMF v Trenčianskych Stankovciach funguje od roku 2010 a zamestnáva približne tridsať ľudí. Zaoberajú sa úpravou a špecializovaným rezaním plechov. Hlavné zákazky smerujú okrem energetiky aj do zdravotníctva, telekomunikácií a bezpečnostných systémov. Pre nového klienta bude firma vyrábať plechové komponenty používané najmä v energetickom strojárstve. V roku 2014 kvôli tomu KMF postaví novú lakovňu aj výrobnú halu. „Investíciu do výstavby novej haly by zastrešil majiteľ nehnuteľnosti, s ktorým máme nadštandardné vzťahy. Zaobstaranie technológií je na nás a výška investícií bude zhruba 0,5 – 0,8 milióna eur,“ pokračuje Radim Vaculín.

Angličania prekvapení úspechom

Podľa šéfa anglickej matky firmy, Garetha Higginsa, je pre KMF investícia na Slovensku veľmi úspešná. Materská spoločnosť z Newcastlu sa preto nebojí naliať na Slovensko ďalšie peniaze. „Boli sme veľmi povzbudení rastom nových obchodov, ktoré získala naša slovenská dcérska firma. Najmä čo sa týka nových zákazníkov vo východnej a v strednej Európe,“ pochválil Trenčanov Higgins. Podľa odborníkov sa anglickej investícii nie je čo čudovať. Napriek rastúcemu zaťaženiu firemného prostredia má Slovensko čo ponúknuť.

Netradičná investícia

„Trenčín a okolie majú dlhoročnú históriu v rôznych oblastiach strojárstva. Takže tam nájdu kvalifikovanú pracovnú silu za rozumné náklady,“ hovorí Ľuboš Vančo, partner KMPG. Podľa neho je v očiach investorov plusom aj relatívne stabilné podnikateľské prostredie a členstvo v eurozóne. Investícia z Veľkej Británie je však stále len ihlou v kope sena. Slovensko nie je pre Angličanov frekventovanou investičnou destináciou. „Stredná Európa nie je región, kde by sa investične angažovali. Výrazne aktívnejší sú vo svojich bývalých kolóniách, krajinách Ázie a Pacifiku,“ dodal Ľuboš Vančo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:44