StoryEditor

„Noční vlci? Za dobrú vec ich podporujem“

04.05.2015, 00:00
V sobotu si prišli uctiť pamiatku padlých vojakov z druhej svetovej vojny kontroverzní ruskí motorkári. Akcia sa nezaobišla bez potýčok.

„Akí kontroverzní? O tom nič neviem. Teraz robia niečo dobré a v tom ich podporujem,“ hovorí o Nočných vlkoch Juraj Mačica, jeden zo stoviek ľudí, ktorí prišli v sobotu vítať ruských motorkárov na bratislavský Slavín. Rusov nepustili Poliaci ani Litovčania, tak museli do Európy priletieť a vydať sa na cestu do Berlína na požičaných motorkách.

Na Slavíne sa to hemží slovenskými a ruskými vlajkami, ale aj tými z Novoruska či špeciálnymi s podobizňou Vladimira Putina a trojfarebnou trikolórou v pozadí. Ľudia s klinčekmi v rukách nadšene očakávajú motorkárov, ktorí majú vzdať poctu sovietskym vojakom padlým v druhej svetovej vojne.

O tom, že klub motocyklistov je považovaný za kontroverzný, nechcú ani počuť. „Nie je problém účelovo vytiahnuť minulosť akéhokoľvek motorkárskeho gangu, keď sa to hodí politickej situácii,“ vysvetľuje nám jeden z priaznivcov Ján Hrčka. Na otázku, či by boli spolu s kamarátmi ochotní ísť do konfliktov s protiruskými demonštrantmi, odpovedá razantné nie. „Každý má právo na svoj názor,“ dodáva. Tieto slová ešte poriadne ani nedopovie, keď vtom sa len o pár metrov ďalej strhne mela. Mladík prišiel na akciu s ukrajinskou vlajkou na pleciach. „Berte ho, degeša,“ kričia naňho ľudia. Ihneď sa ho ujala polícia, ktorej musel vysvetľovať, prečo vlastne prišiel. „Nesúhlasím s príchodom Nočných vlkov do Bratislavy, lebo znehodnocujú pamiatku padlých, ktorí tu sú pochovaní. Je to zločinecká organizácia, ktorá by nemala byť vpustená. Ide o čistú provokáciu Nočných vlkov a Ruska,“ hovorí pre HN Juraj Májek. Ten musel akciu v sprievode nadávok a ochrany niekoľkých policajtov opustiť.

Polícia Juraja Májeka vykázala s tým, že tak robí kvôli jeho bezpečnosti. Podobne dopadol aj Miloš Surovič, ktorý v dave ukázal tričko s nápisom „Putin-chujlo“. „Je to špeciálny ukrajinský výraz. Rád provokujem, keď sa mi niečo

nepáči, pretože to je najrýchlejšia cesta, ako vyvolať reakciu protistrany,“ hovorí pre HN. Tričko mu však z rúk vytrhla mladá žena s ruskou šiltovkou na hlave a hodila za neďaleký plot. Na to podobne reagoval aj on a ruskú čiapku jej hodil za plot tiež. Mladá žena sa však nechcela uspokojiť s remízou, a tak svojho súpera chytala pod krk. To však už opäť zasahovala polícia a situáciu upokojovala. „Boli násilní a ochotní použiť hrubú silu, tak radšej odídem,“ dodáva Miloš Surovič.

Prišli piati

Po ich odchode na akcii opäť zavládol pokoj. Ale aj veľké očakávanie. Noční vlci totiž nechodili a ľudia sa ich už nevedeli dočkať. Dievčatá v krojoch a s chlebom i soľou na táckach, zapnuté foťáky i kamery, veľké vence s mašľami. Všetko bolo prichystané na príchod Nočných vlkov. Dokopy piatich. Presne toľko ich totiž na Slavín napokon prišlo.

Robustní muži v kožených bundách, jeden v tmavých slnečných okuliaroch, ďalší s čivavou v ruke. „Nemôžem teraz dávať interview,“ hovorí nám jeden z nich. To sa už vlci zamiešavajú do davu a ľudia im podávajú ruky a klinčeky s ďakovným:„Zdravstvujte, spasibo.“ Nevedno prečo, ale z megafónu zaznieva aj pieseň Na kráľovej holi. Vlci pózujú na fotografiách s malými deťmi, ale aj veľkými slečnami a kráčajú hore schodmi až k pamätníku. Sprevádza ich dav, takže sa v mase tiel nedá ani pohnúť. Po kladení vencov sa ozýva nadšený potlesk, ľudia kričia:„Rossija!“ a dokonca spievajú:„Vstavaj, strana ogromnaja.“ Všetci si vydýchli, že sa akcia podarila. „Ani sme nedúfali, že sa to tak krásne skončí,“ počujem za sebou hlas starej ženy.

Cesta pokračuje

„Ideme si oddýchnuť a niečo zjesť,“ hovorí jeden z vlkov, Vladimir, nadšený z uvítania na Slovensku. Takého

sa im totiž nedostalo všade. Vlci pôvodne plánovali pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády

nad nacistickým Nemeckom jazdu z Moskvy do Berlína. Chceli sa zastaviť na pietnych miestach v Bielorusku, Poľsku, na Slovensku, v Rakúsku a Česku. V uplynulých dňoch však niektorým členom klubu zakázali vstup do Poľska či Litvy. Po Bratislave si to Noční vlci namierili do Viedne a ich jazda sa má skončiť 9. mája v hlavnom meste Nemecka. Motorkári sú považovaní za nacionalistickú skupinu, ktorá podporuje anexiu Krymu. Niektorí jej členovia sa majú chváliť tým, že sa zúčastňujú bojov na Ukrajine. Šéf vlkov Alexander Zaldostanov, prezývaný chirurg, je blízkym priateľom prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2007-05-23 16:33:00 - Feat.: 0 - Title: Jahnátek o zvyšovaní cien nevie, považuje to za prirodzené
01 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 02 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 03 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 04 - Modified: 2024-01-10 06:49:46 - Feat.: - Title: Z Ceausescovho chudobinca Európy sa stáva tiger Balkánu. Čo ho ženie k prosperite? 05 - Modified: 2023-12-02 11:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:43