StoryEditor

Podniky trápi najmä veľká byrokracia

06.01.2014, 22:59
Štefan Vrátny, koordinátor Enterprise Europe Network na Slovensku:

Pomoc štátu na Slovensku zaostáva za podporou, ktorú malé a stredné podniky dostávajú vo vyspelých krajinách Európskej únie, tvrdí Štefan Vrátny.

Podľa prieskumov považuje až 94 percent začínajúcich podnikateľov na Slovensku podporu zo strany štátu za nedostatočnú. Ktoré veci ich trápia najviac?

Slovenské malé a stredné podniky trápia predovšetkým problémy spojené s neustále narastajúcou byrokraciou a administratívou, povinným akceptovaním kolektívnych zmlúv či pomerne vysokým daňovým a odvodovým zaťažením. Ďalej sú to ťažkosti spojené s korupciou a s nízkou vymáhateľnosťou práva. Pomoc štátu u nás pritom zaostáva za podporou, ktorú malé a stredné podniky dostávajú vo vyspelých krajinách Európskej únie. Toto je jedným z dôvodov chronicky vysokej nezamestnanosti, a to najmä mladých ľudí na Slovensku.

Darí sa vám túto situáciu meniť?

Podarilo sa napríklad zvýšiť exporty strojárskych a IT firiem. Taktiež sa posilnila účasť slovenských malých a stredných podnikov vo výskumných programoch Európskej únie. Za zmienku stojí podpora exportu multiparametrického analyzátora kvality produkovaných vín do Španielska či mobilných softvérových aplikácií do Nemecka.

Čo si máme predstaviť pod podporou firiem?

Medzi hlavné nástroje patrí organizácia partnerských podujatí a podnikateľských misií. Snažíme sa tiež podporiť transfery technológií a know-how, ochranu duševného vlastníctva, podávanie patentových prihlášok alebo aktívne vyhľadávanie zahraničných partnerov. S týmto cieľom využíva naša sieť internetovú platformu pre cezhraničnú spoluprácu či databázu príležitostí pre nadnárodné partnerstvá.

Hovoríte o nadnárodnej spolupráci. Môžete uviesť konkrétne príklady?

Ročne sa v globálnom meradle organizuje zhruba 15-tisíc partnerských podujatí. Na Slovensku je to asi 30 národných a 12 medzinárodných partnerských podujatí. Každý rok sa v rámci našej krajiny uzatvoria v priemere dve desiatky dohôd o medzinárodnej spolupráci.

Cieľom eurokomisie bolo pomôcť aj začínajúcim podnikateľom...

Konzultačné služby naozaj využívajú i startupy. Firmy sa zaujímajú najmä o prístup k financovaniu, ochranu duševného vlastníctva, prienik na zahraničné trhy či možnosti účasti vo výskumných programoch Európskej únie. Vyhľadávajú však aj informácie o legislatíve Európskej únie či zamestnávaní pracovníkov v zahraničí.

Koľko ľudí pre vás pracuje?

Na Slovensku poradenské služby realizuje asi dvadsať pracovníkov.

Kto to všetko zaplatí?

Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie, konkrétne z programu pre konkurencieschopnosť a inovácie. Služby sa teda slovenským podnikom poskytujú bezplatne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:22