StoryEditor

Smer nezníži DPH. Definitívne

04.07.2014, 00:00
Dane. Budúcoročné znižovanie DPH sa nekoná. Vláda vďaka tomu získa takmer 240 miliónov eur.

Bol jej najtvrdším kritikom. Označoval ju za najhoršie pravicové riešenie. A teraz práve jeho poslanci idú meniť zákon tak, aby neklesla. Poslanci Smeru-SD Roberta Fica chcú už zajtra odhlasovať zotrvanie 20-percentnej DPH. Ide o najväčšie prekvapenie roka, keď daň mohla od budúceho roka klesnúť. „Áno, dnes navrhneme vypustiť prechodné ustanovenie,“ potvrdil minister financií Peter Kažimír.

To hovorilo jasne – DPH sa zníži na 19 percent v prípade, ak deficit Slovenska klesne pod tri percentá. Či sa vláde tento cieľ podarilo splniť, mal európsky štatistický úrad Eurostat povedať už túto jeseň. Ak áno, DPH mala ísť dolu.

Ficov kabinet sa však rozhodol, že na konečný verdikt nepočká. Dôvod? Podľa Kažimíra by ani po znížení dane ceny neklesli, ale štát by na druhej strane prišiel o takmer 240 miliónov eur. „Z pohľadu občana by sme určite uvítali čo najnižšie sadzby,“ reagovala hovorkyňa spoločnosti Eurovia Lenka Kubejová. V praxi by sa totiž peniaze v ekonomike nestratili – firmy by si časť z nich mohli nechať v maržiach, ktoré by následne mohli napríklad investovať.

Fakt je, že neznižovanie DPH odporúčal vláde aj Medzinárodný menový fond. Podľa neho by nám totiž peniaze chýbali napríklad na opravu či stavbu ciest, ako aj na zvyšovanie zamestnanosti.

Čo však s nimi rezort financií urobí, zatiaľ nespresnil. V sobotu však Smer predstavil balíček opatrení približne v rovnakej hodnote. Ak by sa peniaze použili napríklad na avizovanú podporu vedy a výskumu či škôlok, išlo by o správne rozhodnutie – zhodnotil analytik SAV Vladimír Baláž. „Naopak, jazdenie vlakmi zadarmo vnímam ako predvolebný populizmus,“ dodal.

Podľa šéfa Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií Martina Filka sú dôkazom aj skúsenosti zo zahraničia. V Lotyšsku sa napríklad zvýšenie sadzby z 84 percent premietlo aj do rastu cien. Naopak, zníženie sa odrazilo len z tretiny. „Pri raste dane firmy premietajú zvýšenie daňovej sadzby do cien, ale pri znížení udržiavajú ceny a zväčšujú vlastné marže,“ dodal Filko.

Firmám vrátia peniaze skôr

Zachovanie súčasnej sadzby však nie je jedinou zmenou v pripravovanom zákone o DPH. Pozitívnou novinkou je, že firmy sa už od budúceho roka dostanú skôr k peniazom, ktoré im štát zadržiava. Tento problém majú totiž v súčasnosti napríklad spoločnosti, ktoré nakúpili tovar a zaplatili zaň štátu DPH. Časť z neho sa im však nepodarí predať. Preto požiadajú Finančnú správu o vrátenie dane, ktorú zaň odviedli. Ide o takzvanú vratku. Daniari sa rozhodnú, že predtým, ako im peniaze vrátia, si firmu prekontrolujú. Kontroly trvajú aj rok a dovtedy sú peniaze pre firmu zmrazené. Po novom by sa však mohli dostať aspoň k časti takto zadržaných peňazí ešte pred ukončením kontroly. „Túto zmenu vítame. Budeme mať skôr k dispozícii finančné prostriedky,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Bögl & Krýsl Kateřina Plechatá.

Zbytočné pôžičky

Je bežnou praxou, že podnikom daniari zadržia až milióny eur. Aby stratu pokryli, museli si podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu mnohí podnikatelia brať pôžičky. Najväčšie problémy so zadržiavaním vratiek majú dnes podľa výkonného riaditeľa poradenskej spoločnosti Malach Consulting Petra Malacha najmä stavebníci či developeri. „Prípadne aj firmy, ktoré dlhšie obdobie obstarávajú a až po ukončení a odovzdaní zákazky fakturujú.“

01 - Modified: 2006-07-23 08:59:46 - Feat.: 0 - Title: Rusko má výhrady k tvrdému postoji RB OSN vůči Íránu
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:52