StoryEditor

Práca Sloveniek v kapitalizme

20.06.2013, 00:00

Máme sa my teda s tou našou budovateľskou povahou. Teraz budujeme kapitalizmus, taký, aký ešte svet nevidel. Taký, že ani Európa, ba ani Amerika nie sú pre nás dostatočne kapitalistické, takže nám nemôžu byť vzorom ani inšpiráciou. Predtým sme budovali socializmus, tiež taký, aký svet nevidel, a ešte predtým – radšej ani nehovoriť. Kto vie, kde sa ten budovateľský duch v strednej Európe berie, že radšej, než aby sme robili niečo užitočné, meníme svet. Človeku je toho experimentovania hádam už aj priveľa a radšej by žil normálne.

V mnohých kapitalistických krajinách veľa ľudí pracuje, napriek tomu, že vonku zúri konkurenčný boj, technologická revolúcia a globálna kríza. Naše ženy by tiež rady pracovali. Chceli by mať aj rodinu, aj aspoň pár dní v týždni prácu. Aby mali deti a my budúcu zdravú, vzdelanú a vychovanú pracovnú silu, ktorá sa o nás postará, keď budeme starí. Aj aby nevypadli zo svojho fachu a neostali so svojimi mamičkovskými povinnosťami izolované od okolitého sveta.

Kapitalistický vývoj totiž priniesol novinky, ako mobilitu pracovnej sily, optimalizáciu siete predškolských zariadení a prenesenie rôznych kompetencií z úrovne štátu na obce. Mnoho rodín sa sťahuje za prácou a je odkázaných na služby, lebo babičky sú ďaleko. Lenže škôlky niekto šikovný, napriek demografickým prognózam, zrušil. Rodinné centrá sú raritou, jasle ešte väčšou, súkromné škôlky začínajú niekde od 300 eur na mesiac a dieťa. Úroveň kvality základných škôl je, slušne povedané, veľmi heterogénna. Štát je totiž už roky zaneprázdnený znižovaním výdavkov a obce dotovaním futbalových klubov.

V porovnaní s priemerom eurozóny, vysokoškolsky a stredoškolsky vzdelané ženy na Slovensku vo veku 20 až 34 rokov sú doma, a vo veku 40 až 59 rokov doháňajú zameškané – pracujú oveľa viac ako Európanky. Žien so základným vzdelaním je málo; u nás, na rozdiel od štátov eurozóny, patrí k dobrým mravom odsedieť si aspoň strednú školu. Vo výsledku nám chýba stotisíc pracovných miest pre ženy vo veku 20 až 34 rokov, z toho dve tretiny pre stredoškolsky vzdelané a štvrtina pre vysokoškolsky vzdelané ženy.

Zamestnanosť žien dokáže zvýšiť komplexná rodinná politika, a nie všeobecné aktívne politiky trhu práce; tie budú neúčinné. Netreba experimentovať ani objavovať, len sa treba inšpirovať v Európe alebo v Amerike.

Anton Marcinčin, ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:41