StoryEditor

Dolnokubínčania dostanú prácu od Francúzov

25.07.2013, 00:00
Dodávateľ pre automobilky Bourbon Automotive Plastics plánuje zamestnať 80 ľudí.

 Automobily privezú na sever Slovenska nové pracovné pozície. Dodávateľ pre automobilky Bourbon Automotive Plastics stavia v Dolnom Kubíne nové výrobné haly a bude potrebovať posily na uspokojenie narastajúceho počtu zákaziek. „Naša spoločnosť plánuje zamestnať v roku 2013 asi 80 nových zamestnancov. Výstavba nových hál by mala byť dokončená do konca augusta,“ hovorí riaditeľ Bourbon Automotive Plastics Dolný Kubín Jean-Marc Berbille. O rok by sa tento počet mohol rozšíriť o ďalšiu stovku.

Dostanú sa na štyri stovky
Jedným z motivátorov pre rozšírenie kapacít je aj zmluvná dohoda o zvýšení dodávok z Dolného Kubína pre Renault. Tá má platiť od roku 2015. „Zvýši sa aj náš predaj pre výrobcov Toyota a Daimler. Budeme ďalej rokovať s novými zákazníkmi,“ pokračuje riaditeľ závodu Berbille. Nosnými piliermi odbytu však budú i naďalej výrobky pre PSA a Nissan.

Ako nám riaditeľ prezradil, zákazky majú vo fabrike zaistené na udržanie zamestnanosti v horizonte desiatich rokov. Automotive výrobňa bude po investíciách atakovať hranicu 400 zamestnancov. A to v budúcom roku hovoria o ďalších desiatkach pracovníkov.

Výhodou skúsenosti
Najväčšou devízou slovenských strojárskych investícií je práca s bohatými strojárskymi skúsenosťami. O Orave sa to dá tvrdiť obzvlášť. Historicky tam pôsobilo množstvo významných elektrotechnických, ale aj hutníckych firiem. Ľudia teda charakter práce, potrebný pre automotive, poznajú veľmi dobre. „Každého primátora poteší, ak sa firmám a podnikateľom v meste darí, ak chcú rozširovať výrobu a prijímať ľudí,“ vyjadril sa primátor mesta Dolný Kubín Roman Matejov.

Ministerstvo hospodárstva zase víta to, že v čase, kedy je žiadanie štátnych dotácií v móde, francúzska spoločnosť žiadne úľavy nechce.

Silný, ale riskantný sektor
Automobilový priemysel a naň nadviazané podniky zamestnávajú na Slovensku desiatky tisíc ľudí. Analytici však hovoria aj o riziku, že keď klesnú predaje automobilov, môže to u nás dopadnúť podobne, ako napríklad v Detroite, ktorý nedávno na krízu autopriemyslu doplatil krachom. „To riziko tu, samozrejme, je. V súčasnej situácii však musíme byť spokojní aj s prácou, ktorá by mohla trvať len niekoľko rokov,“ hovorí generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu SR Jozef Hübel. Slovensko teda víta každú investíciu. I keď chyby ich charakteru by sa našli. „Chýbajú pracovné pozície s pridanou hodnotou. V súčasnosti klesá popularita strojárskych odvetí, väčšina v tomto odbore vzdelanej spoločnosti je v strednom a staršom veku. Pomohla by teda osveta,“ dodal Hübel.
















01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo čítam Hospodárske noviny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:12