StoryEditor

Lacnejšie telefóny i notebooky. Čínske clo končí

22.07.2015, 00:00
Svetová obchodná organizácia má blízko k prelomovej dohode. Zrušenie cla by pomohlo všetkým stranám.

Obyčajní ľudia, ale aj menšie spoločnosti to dobre poznajú. Ak ide o dovoz elektroniky zo zahraničia, časť nákladov spojená s nákupom, napríklad navigácie, je nevyhnutne spojená s platením cla a rôznych ďalších poplatkov. S tým chce však World Trade Organisation, teda Svetová obchodná organizácia, skoncovať. Ak sa jej to podarí, bude to prvý zásadný prielom v medzinárodnom obchode za posledných takmer 20 rokov. „Je to prevratná dohoda. Jednotliví členovia Svetovej obchodnej organizácie a ich ekonomiky budú po uzatvorení tejto dohody profitovať,“ tvrdí Roberto Azevedo, riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie. V praxi by to znamenalo zlacnenie výrobkov o 3 až 11 percent. Presne také vysoké sú dnes clá na tieto výrobky.

Nie na všetko

Na tom, že to nemusí byť až taká prevratná dohoda, sa však zhoduje väčšina analytikov. „Určite nejde o úplnú liberalizáciu trhov s IT technológiami. Treba aj podotknúť, že dohoda sa rysovala veľmi ťažko,“ tvrdí Rudolf Vrábel, analytik J&T Banky. Bolo totiž komplikované, aby si za rokovací stôl dokázali sadnúť nielen Spojené štáty a Európska únia, ale aj Čína, ktorá sa radí medzi technologických gigantov.

Jednou z možných nevýhod nádejnej dohody je fakt, že je limitovaná len na niektoré elektrotechnické zariadenia. „Ide najmä o polovodiče, GPS navigácie a medicínskeho vybavenia, napríklad na magnetickú rezonanciu,“ konštatuje Ján Jursa, analytik spoločnosti Capital Markets. Dodáva však, že každý takýto krok prináša jednotlivým krajinám zlepšenie. „Zníženie alebo zrušenie cla vždy prináša väčšiu rovnováhu na trh a podporuje efektívnosť a znižovanie výrobných nákladov,“ myslí si Jursa.

Slovenský dosah

V každom prípade sa pre Slovensko táto dohoda javí ako pozitívna. „Ceny týchto produktov môžu klesnúť, to by následne prilákalo viac dopytu a trhu by to pomohlo,“ tvrdí Vrábel. Na Slovensku by sme sa tak k vybraným technológiám mohli dostať za nižšiu cenu. Negatívne dosahy podľa odborníkov čakať nemožno. „Vzhľadom na to, že Slovensko je zamerané najmä na automobilový priemysel a elektroniku ako GPS navigácie a medicínske zariadenia nevyrába, táto dohoda by nemala mať negatívne dôsledky,“ tvrdí Jursa.

Nepodarkom sa nevyhneme

Neprajníci dohody namietajú, že prijatím novej dohody sa do Európy dostane viac lacnej elektroniky a nepodarkov. Nemusí tomu však byť celkom tak. Čierny trh s nekvalitnou elektronikou totiž nielen v Európe, ale aj v Spojených štátoch funguje už teraz. „Spočiatku sa na západné trhy môže dostať nekvalitnejší tovar, avšak spotrebitelia pomerne rýchlo vyselektujú kvalitu,“ tvrdí Vrábel. Navyše, prípadnému masívnemu prílevu nepodarkov bránia zákony. „Importovaný tovar musí byť predovšetkým v súlade s právnymi predpismi. To znamená, že daný výrobok spĺňa normy určené zákonmi Európskej únie. Možno však očakávať nárast a rozvoj aj čierneho trhu s elektronikou a nekvalitným tovarom,“ tvrdí Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Colosseum.

01 - Modified: 2007-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: perex k rozhovoru
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:24