StoryEditor

Firmy dostanú lacnejšiu elektrinu

02.07.2013, 00:00
Štát od januára zníži faktúry za energiu pre priemysel takmer o desať percent.

Od začiatku budúceho roku budú firmy platiť za elektrinu menej. Rovnako tak si polepšia aj domácnosti. Štát totiž zníži distribučné poplatky, ktoré tvoria významnú časť koncovej ceny elektriny.

„Bude to mať výrazný efekt najmä pre priemyselný sektor. Očakávame, že zníženie bude blízke dvojcifernému číslu,“ potvrdil predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík (nominant Smer-SD).

Zatiaľ čo pre priemysel by mohla energia zlacnieť približne o desať percent, domácnosti dostanú nižšiu zľavu.

Tá by sa mohla pohybovať okolo štyroch percent. Presné čísla však zatiaľ nie sú známe. Podľa Holjenčíka zároveň od januára nezdražie ani plyn.

Distribučky dostanú stropy
Výrazné zlacnenie elektriny pritom zrejme pocítia distribučné spoločnosti. Práve na ich náklady si chce posvietiť regulátor a zaviesť nové stropy tak, aby distribučky nemohli míňať viac, ako im predpíše štát.

Doteraz regulátor musel uznať náklady distribučiek na základe toho, ako si ich samy vypočítali. Podľa Holjenčíka tak využívali možnosť fakturovať si vyššie ceny za tovary a služby vo svojich sesterských firmách. „Po novom budeme môcť na tieto náklady siahnuť,“ povedal šéf úradu.

Samotné firmy sa zatiaľ k zámeru regulátora nechcú vyjadrovať. Nová vyhláška, ktorá umožní štátu siahnuť na náklady spoločností, totiž bude platiť až od polovice júla. Dovtedy ešte môžu nastať zmeny. „Preto chceme počkať na konečný verdikt úradu, akým spôsobom sa bude táto vízia realizovať,“ reagoval hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský.

Úrad zasiahne aj výrobcov 
Okrem stropov pre distribučky prispejú na nižšie ceny aj samotní výrobcovia elektriny. Holjenčík totiž zavádza takzvanú G-tarifu, ktorú budú elektrárne platiť distribučným spoločnostiam. Jej výška bude do 50 centov za každú vyrobenú megawatthodinu. Tieto nové príjmy distribučiek čiastočne vykompenzujú to, že ÚRSO im uzná nižšie náklady.
Na jednej strane tak štát obmedzí distribučky a výrobcov elektriny, no na druhej strane pomôže priemyslu. Práve slovenské podniky v ostatnom období výrazne kritizovali regulátora pre vysoké ceny elektriny. Podľa údajov európskeho štatistického úradu platia naše firmy jedny z najvyšších cien, za čo prišla kritika aj z Bruselu.

Podniky sa tešia
Nové správy o lacnejšej energii od štátu náš priemysel potešili. „Pozitívne vnímame zámer znížiť koncové ceny elektriny pre priemyselných odberateľov,“ odkázal výkonný riaditeľ združenia podnikov Klub 500 Tibor Gregor.

Súčasné ceny sú totiž pre mnohé naše podniky likvidačné. Štát už preto musel podať pomocnú ruku oceliarňam U.S. Steel a o podpore rokuje aj s hlinikárňami Slovalco v Žiari nad Hronom. Nová vyhláška by však mala pomôcť plošne všetkým priemyselným firmám. „Zníženie by zlacnilo produkciu a zvýšilo konkurencieschopnosť slovenských podnikov,“ poznamenal analytik INESS Martin Vlachynský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:55