StoryEditor

Veríme, že Novitech nebude mať neprimerané nároky

22.04.2013, 00:00

Aké funkcie z informačného systému KONS Finančná správa využíva?
Žiadne. KONS bol úplne odstránený z prevádzky v novembri 2012.

Prechodne sa však používali, nie?
Kým sa nenahradili novým elektronickým rozhraním e-dane, dovtedy sme využívali časť ich systému EZU na registráciu daňových subjektov, ukladali sme si údaje do databázy a potom sme to premigrovali do novej.

Bolo správne rozhodnutie úplne skončiť využívanie KONS-u?
Určite áno.

Niektorí ľudia hovoria, že systém nefungoval vôbec, iní, že fungoval na 70 percent a dalo sa to vytiahnuť na 100. Čo si myslíte vy?
Úprimne povedané, neviem. Nedostali sme ani len technickú dokumentáciu, nie je tu ani papier o tom, že niečo bolo odovzdané, ani jeden preberací protokol, ani jedna používateľská príručka, nie je tu vôbec nič, takže vôbec netuším, čo ten systém robil. Z môjho hľadiska to bolo nepoužiteľné. Aj keby sme chceli, aj tak to nevieme dokončiť. Nemali sme nič, ani zápisy z projektových výborov, z technických mítingov.

Tieto informácie neboli niekde inde? Alebo nemohol vám ich poskytnúť Bank Pro Soft?
Žiadali sme od IBM tieto dokumenty. Nevydali nám ich s odôvodnením, že ich takisto nemajú.

A nemohli ste ich žiadať aj od Bank Pro Softu?
Finančná správa nemá s Bank Pro Softom žiadnu zmluvu. Nemám informácie, aké činnosti táto spoločnosť vykonávala.

Keby ten vzťah pokračoval ďalej, že by Bank Pro Soft pokračoval v zdokonaľovaní toho systému spoločne s IBM, tak by sa niektoré veci mohli dotiahnuť, nie?
To je hypotetická úvaha.

Aké boli celkové náklady na informačný systém KONS?
Fakturovaných je 10,5 milióna, zostáva ešte nevyplatených približne dva milióny eur.

Aké boli iné dôvody, prečo sa nepokračovalo v systéme KONS?
Ja si myslím, že pre Finančnú správu je výhodnejšie dokončiť štandardný daňový systém podľa pôvodnej zmluvy s IBM z roku 2010. SAP poskytuje lepšie reportovacie možnosti a má výborné referencie v tom, ako dokáže spracovať účtovníctvo štátu.

Nebolo lacnejšie a jednoduchšie pokračovať vo vývoji KONS?
Z môjho hľadiska nie. Niekedy je lepšie sa z cesty, ktorá je zlá, vrátiť. Dôvodom bolo aj to, že v IBM pristúpili na našu podmienku, že sa nebude zvyšovať cena kontraktu. Časť tých strát zobrala IBM na seba.

Čo boli technické prekážky, prečo sa nemohlo pokračovať vo vývoji KONS-u?
Pretože bol neovládateľný. Nikto nevedel, čo sa v ňom deje. Systém prijal daňové priznanie a my sme nevedeli, kde sa dáta uložili. Nikto nevedel, kde tie dáta sú, čo sa s nimi deje. Nehovoriac o tom, že pokiaľ si dobre pamätám, jedno z trestných oznámení, ktoré podala pani Machová, bolo aj o podozrení, že niekto zasahoval do produkčnej databázy. Nemali sme záruku, že dáta, ktoré tam sú, sú správne. Preto sme museli spätne kontrolovať údaje z daňových priznaní a ručne ich prepisovať. A toto neboli jednoducho odstrániteľné problémy typu -- potrebujeme viac serverov, alebo že by bola špecifikácia zlá. Boli to dôvody všeobecného charakteru, ktoré nám ten systém nedovolil rozvíjať.

Kedy sa spustí systém SAP?
V pondelok začnú prvé školenia pre správcov a registrátorov. 8. mája sa začínajú pilotné funkčné testy a začne sa systém testovať prvýkrát. 30. 7. 2014 začneme paralelnú prevádzku so starým systémom a 1. januára 2015 by sme mali vstúpiť do ostrej prevádzky.

To, že sa robí niečo dvakrát, znáša IBM?
Čiastočne IBM, čiastočne my, ale my tam máme malú časť.

Keď sa zavádzal KONS, problém bol aj v tom, že Novitech nechcel sprístupniť staré dáta. Akú máte záruku, že vám ich sprístupní?
V jednom z dodatkov s Novitechom je uvedené, že autorské práva k systému RDS patria finančnej správe aj Novitechu. Veríme, že sa nám podarí s Novitechom dohodnúť na migrácii dát a že nebudú mať neprimerané požiadavky. Ak sa nám to nepodarí, budeme hľadať iné riešenia, ktoré budú pre nás finančne aj technicky efektívne.

Keď sa zavedie systém SAP, Novitech úplne skončí?
Myslím si, že áno.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:16