StoryEditor

Nemocnica v Trnave predala pozemky. Sporne

Zdravotníctvo. Developer kúpil pôdu, na ktorej ešte nemôže stavať. No po zmene územného plánu ich hodnota stúpne.

V areáli Fakultnej nemocnice Trnava má vyrásť nové obchodné centrum. Vedenie nemocnice totiž predalo viac ako dva hektáre pozemkov spoločnosti Istrofinal zo Žiliny – tá na Slovensku pôsobí ako developer nákupných centier pre najväčšie obchodné reťazce. Za predaj zinkasovali 2,1 milióna eur, no podľa realitných maklérov a poslancov mestského zastupiteľstva mohli získať viac. Pod cenu pritom predávala nemocnica, ktorá len Sociálnej poisťovni dlhovala ku koncu apríla tohto roka 720-tisíc eur, vlani mala dlhy celkovo vyše 16 miliónov eur.

Cena pozemkov stúpne

Po zmene územného plánu hodnota už predaných pozemkov stúpne. Dnes, ako aj v čase predaja boli podľa plánu mesta určené len na využitie pre nemocnicu ako nezastavateľná plocha a pre zeleň, nie na komerčné účely a výstavbu obchodného centra.

Developer s tým však nesúhlasí. „Tieto pozemky sú a boli aj pred kúpou stavebnými pozemkami, veď sú na nich aj jestvujúce stavby,“ konštatuje predseda Predstavenstva Istrofinalu Slavomír Bodis. No ak sa majú na pozemkoch stavať komerčné budovy, musí prísť k zmene územného plánu.

Žiadosť k nej už majú mestskí poslanci na stole. Zmenený územný plán tak umožní na pozemkoch vybudovať komplex obchodného zariadenia s parkoviskom a chodníkmi. Poslancov o to pred mesiacom požiadal samotný riaditeľ nemocnice Martin Tabaček. Pozemky už pritom zmluvne patrili investorovi. „V tom čase sme boli správcom nehnuteľného majetku ešte stále my,“ zdôvodnil svoju účasť na rokovaní mestského zastupiteľstva Tabaček.

Riaditeľ rokoval za investora

Tento postup sa nepozdáva riaditeľovi INEKO Petrovi Goliašovi. „Vzbudzuje to podozrenie, že riaditeľ konal v zhode s investorom a poškodil tým nemocnicu,“ skonštatoval pre HN. To, že riaditeľ obhajuje záujmy investora, nepovažujú za normálne ani poslanci Trnavy. „A kde bol doteraz, prečo nepožiadala o túto zmenu nemocnica, čím mohla zvýšiť hodnotu pozemkov pred ich predajom?“ reagoval pre HN nezávislý poslanec Matej Lančarič.

Podobný názor má aj jeho kolega za Smer-SD Štefan Krištofík. „Celé mi to príde strašne rýchle, nepremyslené. Vyrastie to v tesnej blízkosti pavilónu gynekológie a neurológie,“ povedal pre HN.

Podľa realitného makléra z Trnavy, ktorý vzhľadom na citlivosť prípadu nechcel zverejniť svoje meno, budú mať pozemky určené na komerčný účel výstavby centra hodnotu okolo 120 až 150 eur za štvorcový meter. Nemocnica za ne dostala v prepočte 90 eur za štvorcový meter, čo je podľa riaditeľa 1,3-násobok ceny stanovenej znalcom.

Nemocnica sa bráni

„Nemocnica v žiadnom prípade neprišla o zisk z predaja,“ uviedol hovorca nemocnice Matúš Stračiak s tým, že plochy boli ocenené ako zastavané, nie ako zeleň. Keďže ich nemocnica nevyužívala, stali sa podľa neho prebytočným majetkom, čo je v súlade so zákonom. Nemocnica sa navyše údajne pozemky pokúšala predať dlhší čas, ale nikto o ne nemal záujem. Celý proces požehnali aj na ministerstve zdravotníctva. „Zo strany ministerstva bol správcovi majetku štátu Fakultnej nemocnice udelený predbežný súhlas na prevod majetku bez identifikácie kupujúceho,“ reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltesová. Aké obchodné centrum a kedy v areáli vyrastie, nový vlastník pozemkov dnes ešte nevie. „Momentálne sme v stave rokovania s viacerými nájomníkmi,“ potvrdil Slavomír Bodis z Istrofinu.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:25