StoryEditor

Ficov boj s úniou nás môže stáť milióny ročne

24.09.2015, 18:30
Jeho odhodlanie je až také silné, že pre kvóty chce podať žalobu.

Ako hlboko budeme musieť siahnuť do vrecka, ak neuposlúchneme nariadenie o dočasných kvótach na utečencov? Môže ísť ročne o milióny eur. Premiér Robert Fico sa totiž rozhodol tentoraz neuposlúchnuť Brusel a povinnú solidaritu odmieta s odôvodnením, že ide o nezmysel.

Jeho odhodlanie je až také silné, že pre kvóty chce podať žalobu. Mala by byť hotová do troch mesiacov. Zároveň pohrozil, že Slovensko nebude rešpektovať dočasný mechanizmus prerozdelenia. Krajina tak bude vystavená takzvanej procedúre infringemenetu; po slovensky poruší povinnosti, ku ktorým ju zaviazala Rada Európskej únie.

Tá by nám po vynesení rozsudku mohla udeliť jednorazovú pokutu asi 900-tisíc eur. K tomu si však treba pripočítať aj dennú pokutu, ktorá sa pohybuje podľa oznámenia komisie k paušálnym pokutám a penále pre Slovensko v rozmedzí tisíc a 65-tisíc eur podľa závažnosti porušenia.

To by znamenalo ročnú pokutu vo výške takmer 24 miliónov eur. K hrozbe sankcií sa na stredajšom zasadnutí vlády vyjadril aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Na otázku, či ide o reálnu hrozbu, reagoval stručným „nie“.

Zdĺhavá procedúra
Spoločenstvo európskych štátov však stavia viac na vzájomných dohodách ako strachu z vysokých pokút. Tie sa využívajú až v extrémnych prípadoch. Aj preto má procedúra infringementu, teda porušenia povinností, až štyri úrovne, na ktorých je stále možné dohodnúť sa bez akýchkoľvek sankcií. Až na piatom a poslednom stupni dochádza k uplatneniu pokút. Podľa oficiálnych stránok Európskej komisie sa „v priebehu niekoľkých posledných rokov viac ako 85 % prípadov vyriešilo bez toho, aby musela komisia podať žalobu.“

Hoci slovo „infringement“ získalo medzi ľuďmi väčšiu slávu iba v posledných dňoch po prejave predsedu vlády Fica, Slovensko nie je v tejto procedúre žiadnym nováčikom. Len v tomto roku bolo podľa registra rozhodnutí o porušení povinností na stránke EK voči Slovensku vedených 44 prípadov. Celkovo register pre Slovensko eviduje až 1 150 prípadov. Ani jeden zatiaľ neskončil finančnými sankciami. Tie vedia byť kruté, čo ilustruje aj prípad z Grécka. V roku 2013 mu bolo za porušenie nariadenia o odkanalizovaní dvoch desiatok oblastí udelená pokuta 11,5 milióna eur a denne muselo platiť 47,5 tisíca eur denne až do času, kým si nesplnilo svoje povinnosti.

Referendum nebude
V rámci posilnenia mandátu vlády hájiť odmietavý postoj ku kvótam bolo v hre aj ľudové hlasovanie, ktoré by Fico mohol použiť podobne ako grécky premiér Alexis Tsipras pri odmietaní tvrdých reforiem, ktoré mali zamedziť bankrotu Grécka. Fico včera na tlačovej besede po mimoriadnom summite lídrov krajín EÚ v Bruseli toto riešenie odmietol. „Vláda má vďaka voľbám dosť silný mandát. Nepotrebujeme referendum,“ povedal novinárom Fico. Zároveň povedal, že o avizovanej žalobe Slovenska sa hlavy štátov európskej dvadsaťosmičky vôbec nebavili a ani samotné kvóty neboli predmetom rokovaní.

 

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP DŇA
01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 03 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou 04 - Modified: 2024-03-20 10:14:11 - Feat.: - Title: Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie 05 - Modified: 2023-11-26 10:36:49 - Feat.: - Title: Čína chce zmierniť napätie v regióne. Soul, Tokio a Peking urýchlia prípravy na summit prezidentov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:09