StoryEditor

U.S. Steel už dostal prvú pomoc od štátu

07.06.2013, 00:00
Zachovanie všetkých pracovných miest v košickom U.S. Steel dostáva reálnu podobu.

Železiarne totiž po novom začnú vyrábať elektrinu z hutníckych plynov. Týmto sa uchránia pracovné miesta. To je prvá pomocná ruka od štátu pre najväčšieho zamestnávateľa na východnom Slovensku. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví už vydal návrh vyhlášky, ktorá túto záchranu umožní. Má platiť od júla.

Regulátor totiž do nového predpisu zakotvil aj výkupné ceny pre výrobu elektriny z hutníckych plynov. Práve z nich bude môcť fabrika vyrábať energiu a od spotrebiteľov tak získa 15 miliónov eur ročne. Samotný U.S. Steel vyhlášku nechcel komentovať. „K situácii na trhu s energiami sme sa vyjadrovali. Nemáme nič nové, čo by sme chceli povedať,“ odkázal hovorca oceliarní Ján Bača.

Niečo za niečo

Vďaka novej vyhláške železiarne získajú peniaze navyše a budú tak môcť uchrániť tisíce pracovných miest v železiarňach. Doteraz pritom nebola možnosť podporovať cez výkupné ceny výrobu elektriny z hutníckych plynov.

Milióny eur na záchranu zamestnanosti na východnom Slovensku však zaplatia spotrebitelia elektriny v takzvanej tarife za prevádzkovanie systému, do ktorej distribučné spoločnosti započítavajú náklady na výkup elektriny z obnoviteľných zdrojov. „Znamená to, že o výšku dotácie sa zvýšia ceny iným firmám a zvýšia sa im náklady,“ zhodnotil analytik INESS Martin Vlachynský.

Sľúbená pomoc
Zaujímavosťou je, že oceliarne získali podporu vďaka zákonu o obnoviteľných zdrojoch energie. Filozofiou zákona je podporovať takzvanú zelenú energiu, teda takú, ktorá neznečisťuje životné prostredie. Príkladom je slnečná, veterná či geotermálna energia.

ÚRSO však na základe novely zaradil medzi obnoviteľné zdroje aj už spomínané hutnícke plyny. Podľa Michala Hudeca z Energy analytics je ťažké zhodnotiť, či je zmena zákona a následne aj vyhlášky v poriadku, alebo nie. „Je to niečo, na čo sa vláda zaviazala v memorande s U.S. Steel. Z pohľadu zamestnancov v Košiciach je to dobré, no z pohľadu odberateľov to až také vhodné nemusí byť,“ skonštatoval.

Radikálnejší názor má však Vlachynský, podľa ktorého tak štát posúva horúci zemiak do rúk spotrebiteľov. Vláda sa na zmenu zákona zaviazala v marcovom memorande, na základe ktorého americkí akcionári v železiarňach prisľúbili, že ostanú v podniku minimálne päť rokov a nebudú prepúšťať. Už dlhší čas pred uzavretím dohody hrozili, že fabriku predajú, čo by vážne ohrozilo zamestnanosť nielen v oceliarňach, ale aj v košickom regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:06