StoryEditor

Exšéfka rádia Expres mieri na vrchol SDKÚ

18.09.2014, 00:00

Viedla jednotku na slovenskom rádiovom trhu. A práve vďaka nej sa ňou aj stala. Eva Babitzová tak definitívne končí na poste šéfky rádia Expres a mieri do politiky. Pozdvihnúť by mala práve kresťanských demokratov z SDKÚ-DS, ktorí sa už dlhšie boria s nezáujmom voličov, ale aj vlastných členov, ktorí radšej volia odchod zo strany.

Ako HN potvrdili viaceré osoby blízke SDKÚ, na najbližšom kongrese strany by mala byť Babitzová adeptkou na jednu z vedúcich pozícií. Najpravdepodobnejšia je podpredsednícka stolička. Exšéfka Expresu sa k týmto informáciám nateraz vyjadrovať nechce. „Bližšie informácie poskytnem v najbližších dňoch,“ prisľúbila pre HN.

Podpredseda SDKÚ Viliam Novotný nechcel potvrdiť ani vyvrátiť príchod Babitzovej do strany. „Blíži sa kongres a áno, uvažujeme aj o menách mimo politiky,“ povedal iba Novotný.

Babitzová by mohla v SDKÚ využiť hlavne svoje manažérske skúsenosti. Rovnako tak aj znalosť médií a kontakty na ľudí z tohto prostredia. Do SDKÚ by totiž mala vstúpiť v čase, keď strane výrazne klesajú preferencie. Podľa posledného prieskumu agentúry Polis by dokonca s 3,3 percenta zostala pred bránami parlamentu.

Neznáma tvár

Očakávať od Babitzovej, že nejako výrazne pomôže pravicovej strane opäť nadobudnúť dôveru u voličov, sa však nedá. Podľa politológov je totiž pre bežných ľudí neznámou tvárou. „Nemyslím si, že by jej background priniesol SDKÚ výrazné voličské body. Nie je žiadna známa občianska aktivistka, nezaznamenal som ani, že by sa nejako politicky profilovala. Z politickej stránky je bezvýznamná,“ povedal Tomáš Koziak z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Ako dodáva Ján Baránek z Polisu, príklady z minulosti ukázali, že prechod z médií do politiky sa veľmi neosvedčil. Príkladom sú Aneta Parišková, Daniel Krajcer či Pavol Rusko. „Aj keď u Ruska, ktorý založil politickú stranu ANO, to fungovalo. Ale len na chvíľu,“ dodáva Baránek.

Skúsenosti neveštia úspech

„Akvizícia“ Babitzovej, o ktorej ako prvý informoval portál omediach.com, prichádza po viacerých odchodoch známych tvárí z SDKÚ. Naposledy strane aj verejnosti takéto prekvapenie pripravili Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Pred nimi svoju materskú stranu opustili aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý. Ten nechcel komentovať, či môže ich bývalej materskej strane príchod Babitzovej pomôcť. „Nevidím dôvod, aby som sa vyjadroval k vnútornému dianiu SDKÚ-DS,“ povedal Beblavý.

Či by bola Babitzová vhodnou líderkou pre straníkov, netrúfli si jednoznačne povedať ani odborníci. Baránek však poukazuje na to, že je iné riadiť rádio a iné riadiť politickú stranu. Jej doterajšie skúsenosti z vedúcich pozícií v médiách tak automaticky nezaručujú úspech. „V politickej strane platí prísna hierarchia a je to hlavne o rešpekte a neustálej komunikácii. Treba brať do úvahy aj veľké vplyvy rôznych záujmov, aj napríklad v rámci regiónov,“ dodáva.

01 - Modified: 2006-10-18 12:36:00 - Feat.: 0 - Title: Mesto Bratislava v spolupráci s bankou začalo stavať byty
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:04