StoryEditor

Náš rast je na dobiehačov primalý

03.11.2015, 23:00
Analytik INESS Juraj Karpiš by rád videl väčšiu ekonomickú flexibilitu krajiny.

Slovo reforma už dnes akoby vypadlo z politického slovníka. Sú však ešte stále reformy, ktoré by Slovensko akútne potrebovalo?

Určite áno. Hoci reformné nadšenie už veľmi nerezonuje, Slovensko má pred sebou ešte veľa domácich úloh. Z tej reformnej potreby možno ubral hospodársky rast, ktorého sme sa dočkali pred krízou, ktorý viedol k rýchlemu bohatnutiu našej spoločnosti, a to zakrylo neefektivity, ktoré naše ekonomika stále má.

Ktoré reformy by to mali byť? Ak by ste mali v rukách moc a nemuseli sa obmedzovať ani voľbami a ani politickými partnerstvami, čo by ste presadili?

Začnem na makroúrovni. Kríza by mala definovať našu snahu na najbližšie roky. V pokrízových rokoch nám rapídne narástol verejný dlh, pretože Ficova vláda nebola schopná prispôsobiť veľkosť výdavkov klesajúcim príjmom. V rokoch 2008 až 2014 naše verejné výdavky rástli takmer najrýchlejšie z celej únie, boli sme tesne za Maltou. Vláda to neskôr zaplátala vyššími daňami, ale bolo to na úkor rýchlosti hospodárskeho rastu. Vláda sa síce chváli vysokým rastom,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:12