StoryEditor

Sudkyňa už má v rukách ozdravný plán Váhostavu. Čaká sa na rozhodnutie

12.05.2015, 11:33
Autor:
SITASITA

Zákonná sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská už má k dispozícii návrh reštrukturalizačného plánu stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav). O potvrdení alebo zamietnutí plánu spoločnosti Juraja Širokého má rozhodnúť do 22. mája.

Sudkyňa cez hovorcu Krajského súdu v Bratislave Pavla Adamčiaka v utorok pre agentúru SITA potvrdila, že reštrukturalizačný plán Váhostavu bol na súd doručený 7. mája.

"Od podania návrhu začína plynúť procesná 15-dňová lehota na rozhodovanie súdu o potvrdení alebo zamietnutí reštrukturalizačného plánu," uviedla Bartalská.

Váhostav sa môže ešte odvolať

Rozhodnutie bude podľa sudkyne možné vydať po dôkladnom preštudovaní plánu reštrukturalizácie Váhostavu schváleného veriteľmi na schôdzi 30. apríla.

Súd preskúma plán ozdravenia, resp. oddlženia firmy z pohľadu dodržania zákonných podmienok procesu reštrukturalizácie, ako aj splnenia kritérií samotného plánu na základe zákona o konkurze a reštrukturalizácii.


Juraj Široký. Snímka: TASR/V. Benko

Ak by sa podozrenia na zákonom zakázané majetkové alebo personálne prepojenie predstaviteľov a veriteľov Váhostavu potvrdili, súd plán nepotvrdí. V takom prípade sa spoločnosť ešte bude môcť odvolať v lehote do pätnásť dní, pričom odvolací súd bude mať na rozhodnutie tridsať dní, alebo pôjde do konkurzu.

"Do vydania rozhodnutia vo veci sa súd nebude vyjadrovať k danému procesu z dôvodu rešpektovania procesných práv účastníkov konania," informovala Bartalská.

Súd sa zatiaľ nebude vyjadrovať

Rozhodnutie súdu bude zverejnené v Obchodnom vestníku podľa ustanovení zákona o konkurze a reštrukturalizácii. "Až po jeho zverejnení sa súd môže vyjadrovať k jeho obsahu, opätovne však rešpektujúc práva účastníkov konania," dodala Bartalská.

Sudkyňa nedávno požiadala Generálnu prokuratúru SR a reštrukturalizačnú správkyňu Váhostavu o súčinnosť. Nemá totiž zákonné možnosti na prešetrovanie podozrení na možné porušenie zákona pri procese reštrukturalizácie, napríklad v súvislosti s podozreniami na majetkové a personálne prepojenia.

Národná kriminálna agentúra vedie trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa pri reštrukturalizácii Váhostavu a vyšetruje aj ďalšie možné trestné činy v tomto procese, resp. v hospodárení spoločnosti.

Vypovedať na polícii boli bývalý generálny riaditeľ Váhostavu Ján Kato, predseda predstavenstva firmy Juraj Široký mladší i podpredseda predstavenstva Juraj Široký starší.

Súčasný generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík do roku 2011 zastupoval firmu Lomark, s. r. o., ktorá sa dostala do veriteľského výboru Váhostavu a jej vlastníkom je firma Oldbury Consultants Limited so sídlom v Londýne.

Váhostavu poskytli peniaze viaceré schránkové firmy s neznámymi vlastníkmi. Moravčík nedávno povedal, že Juraj Široký starší vysvetlí financovanie spoločnosti, ten sa zatiaľ nevyjadril.

 

01 - Modified: 2007-05-30 15:56:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna by sa mala držať nad úrovňou 34 Sk za euro celý týždeň
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2024-01-14 09:00:44 - Feat.: - Title: Minulý rok boli vyhlásené stovky konkurzov. Ich počet vzrástol takmer o 20 percent, ukazuje analýza 03 - Modified: 2023-11-12 18:00:00 - Feat.: - Title: Prichádza vlna bankrotov podnikov 04 - Modified: 2023-11-05 08:46:56 - Feat.: - Title: Počet konkurzov a reštrukturalizácií podnikov na Slovensku výrazne vzrástol 05 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:58