StoryEditor

Vláda nasadila zbraň hromadného ničenia

30.10.2013, 23:00

Čoraz častejšie sme svedkami toho, že vláda niečo deklaruje, ale v praxi robí úplný opak. Neuplynie takmer ani deň bez toho, aby niektorý z vládnych predstaviteľov médiám neposkytol vyhlásenie o tom, akou prioritou je pre vládu boj proti nezamestnanosti a vytváranie pracovných príležitostí. A zároveň, popri týchto vyhláseniach, tá istá vláda a jej väčšina v parlamente, schvaľujú opatrenia, ktoré majú veľký predpoklad na to, aby zvyšovali nezamestnanosť a ničili proces tvorby nových pracovných príležitostí.

Rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa bez súhlasu konkrétneho zamestnávateľa sa môže stať zbraňou hromadného ničenia pracovných príležitostí. Za jej vývoj, aj s využitím zahraničných skúseností, sú zodpovedné odbory. Jej konštrukciu a uvedenie do praxe si zobrala na starosť vláda. A chystajú sa ju použiť niektoré zväzy väčších zamestnávateľov proti svojim menším konkurentom.

Odbory na rozširovaní kolektívnych zmlúv nielen tvrdohlavo trvajú, ale ich aj dlhodobo bezohľadne presadzujú v naivnej viere, že práve tento inštitút pomôže zastaviť trvalý proces oslabovania odborov a pokles organizovanosti zamestnancov v odborových organizáciách. Vláda si plní politický záväzok, ktorý dala odborom, ako organizácii reprezentujúcej významnú skupinu voličov.

A firmy? Rozširovanie by mohlo vyhovovať najmä niektorým väčším, ktoré dnes poskytujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky, než ich menší konkurenti. Prinútenie iných firiem k tomu, aby akceptovali rovnaké podmienky, by im pomohlo „vysporiadať“ sa s tým, čo nazývajú neférová konkurencia. Skutočným výsledkom by však bolo len prepustenie časti zamestnancov, ktorú by si menšie firmy už ďalej nemohli dovoliť zamestnávať.

Ak nesvätá aliancia odborov, vlády a niektorých organizácií väčších firiem naplní pesimistické očakávania, rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa sa zvrhne na neférovú techniku potláčania konkurencie a dielo skazy na trhu práce bude zavŕšené. Zabrániť sa tomu asi nedá. Poukazovať na to, komu to prospeje, sa nielen dá, ale aj musí.

Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka

01 - Modified: 2005-08-17 09:48:32 - Feat.: 0 - Title: Loď Elpida uviazla v kontrolnej sieti
01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry 03 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 04 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 05 - Modified: 2024-03-21 18:23:35 - Feat.: - Title: Zmeny v obstarávaní, rušenie RTVS aj nový rokovací poriadok. Ako môže vyzerať Ficova legislatívna smršť?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:46