StoryEditor

Za svietidlá má biznis oscara

28.02.2013, 23:00

Silná osobnosť, stratég a inovátor s výnimočným príbehom, vynikajúcimi finančnými výsledkami a medzinárodným uznaním. Aj takto reagovala porota zložená z významných ľudí biznisu na nového víťaza súťaže Ernst&Young Podnikateľ roka 2012 Vladimíra Levárskeho. Majiteľ a šéf firmy na vývoj, výrobu a predaj svietidiel OMS, je dnes možno známejší vo svete, napriek tomu je podľa poroty inšpiráciou pre našich podnikateľov.

"Okrem slušných ekonomických výsledkov je to dlhodobý úspech. Svoje výrobky vyváža do 120 krajín sveta, čo je na Slovensku unikátny výkon. Páči sa mi dizajn svietidiel, ale aj túžba víťaza byť lídrom v Európe," hodnotí ho pre HN predseda poroty a minuloročný víťaz Ľuboš Fellner, majiteľ Bubo Travel. Levársky si cenu v súťaži, ktorej mediálnym partnerom sú aj HN, prevzal včera na slávnostnom ceremoniáli v Bratislave.

Z učiteľa líder
"V tomto biznise som sa ocitol náhodou. V podstate ako väčšina podnikateľov, ktorí začínali v 90. rokoch," hovorí s úsmevom o svojich začiatkoch Levársky. Majiteľ fabriky v Dojči na juhozápade Slovenska je totiž vyštudovaným pedagógom, dnes je však so svojimi svietidlami lídrom v regióne a má aj jedno z najväčších vývojových centier v stredoeurópskom priestore. "Nechceme sa orientovať len na výrobu. Pre nás budú podstatné inovácie a vývoj," naznačuje smerovanie.

Súťaž každoročne vyberá najinšpiratívnejšie príbehy pri splnení medzinárodných pravidiel. Ako vypočítava vedúci partner Ernst&Young Slovensko Stan Jakubek, Levársky naplnil kritériá vo všetkých aspektoch. "Je uznávanou osobnosťou, s ktorou svoje rozhodnutia konzultujú najväčší hráči na trhu, významným a rešpektovaným zamestnávateľom, ktorý svoju podnikateľskú víziu napĺňa vytrvalo a dôsledne. Je silný stratég, jeho firma neustále prináša inovácie a investuje do výskumu a vývoja. V neposlednom rade boli ďalším splneným kritériom aj výborné finančné výsledky," vysvetľuje. Podľa Fellnera Levársky zaujal filozofiou podnikania. "Víťaz hovorí presne to, čo si myslím ja: Predáva emócia. Rozmýšľa vopred a nebojí sa byť lídrom. Napriek tomu drilu sa snaží byť pokorný. To sa mi páči," dopĺňa Fellner.

Víťaza čaká Monako
Porota zároveň udelila aj ďalšie prestížne tituly. Cenu Začínajúci podnikateľ roka 2012 si domov odniesol Michal Vyšinský, zakladateľ agentúry pre prieskum trhu 2muse.sk. Titul Podnikateľa roka 2012 v oblasti inovácií zas porota udelila majiteľovi spoločnosti NMS a lídrovi v bezkontaktnom meraní parametrov výrobkov Igorovi Lengyelovi.
Na víťaza súťaže teraz čaká v júni súboj s podnikateľmi z vyše 50 krajín na celosvetovom finále Ernst&Young Podnikateľ roka v Monaku.

"Príbeh nášho víťaza určite dosahuje kvalitu ostatných účastníkov svetového finále a vďaka medzinárodnej pôsobnosti jeho firmy, ako aj veľkému dôrazu na inovácie, by, myslím si, mohol byť jedným zo silných kandidátov na celkové víťazstvo," podotýka Jakubek. Podľa Fellnera možno porotu zaujať. "Treba byť úprimný a myslieť na to, že Monakom sa môže úspech firmy iba začať," dopĺňa Fellner s tým, že v Monaku sa dajú získať aj prípadní investori.
Slávka Boldocká

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:38