StoryEditor

Formality komplikujú život manažérom

12.05.2003, 12:15
Súčasná slovenská vízová politika a zákon o pobyte cudzincov sťažujú dočasné pôsobenie zahraničných manažérov a školiacich pracovníkov. "Je vlastne nemožné, aby cudzinec zhromaždil všetky potrebné doklady bez našej pomoci, a to nielen kvôli jazykovej bariére," hovorí generálny riaditeľ Slovalco, a. s., Žiar nad Hronom Milan Veselý.
  • Úrad: zákony sú v poriadku
  • Zákony "kastujú" manažérov podľa toho, či prichádzajú z EÚ alebo spoza jej hraníc. Slovalco spolupracuje s expertmi z EBOR a nórskeho Hydroaluminia. Z hľadiska zákona ide o dva rozdielne postupy pri vybavovaní prechodného pobytu. "Preto by sme uvítali možnosť využívať tento postup aj pre cudzincov prichádzajúcich z Hydroaluminia, keďže je o niečo jednoduchší," konštatuje M. Veselý. Špecifické postavenie cudzincov, ktorí prichádzajú do Slovalca, spočíva podľa neho v tom, že vo väčšine prípadov ide o zamestnancov zahraničných firiem, ktoré ich vysielajú na realizáciu prác a služieb na základe obchodných zmlúv. "Je paradoxné, že pre týchto cudzincov je potrebné vybavovať pracovné povolenia, pretože nie sme ich zamestnávateľom a pracovné miesta nie je možné obsadiť našimi občanmi," uzavrel.
    Rozvinúť výrobu monitorov k osobným počítačom prišli do Galanty manažéri juhokórejského koncernu Samsung Electronics. S ich domovskou krajinou máme bezvízový styk. Napriek tomu všetci manažéri a technici Samsungu musia absolvovať náročné konanie na cudzineckej polícii, ktoré súvisí s povolením prechodného pobytu. Podľa personálneho oddelenia spoločnosti absolvovali ich manažéri už viacero dlhodobých pobytov v zahraničí, takmer nikde však nie je povoľovacie konanie také komplikované.
    S jednoduchším vybavovaní pobytov sa stretáva napríklad Sauer-Danfoss v závodoch v Dubnici nad Váhom a v Považskej Bystrici. "V našom prípade ide o občanov z krajín EÚ," hovorí Miloš Kraus. Zahraniční experti dostanú povolenie na ročný pobyt. Musia preukázať, kde bývajú, účel pobytu a musia mať zdravotné poistenie. "Členovia štatutárnych orgánov dostanú pobyt na päť rokov. V oboch prípadoch to pokladám za veľmi jednoduché vybavovanie žiadostí o pobyt na Slovensku," povedal Kraus. Bez problémov dostávajú pracovné povolenia -- ak sú tu viac ako 180 pracovných dní v roku -- aj zahraniční odborníci v spoločnom nemecko-slovenskom podniku Continental Matador v Púchove. Zjednodušenia by sa mal dočkať aj brazílsky investor na Spiši, spoločnosť Embraco. Vláda na svojom poslednom rokovaní schválila návrh bezvízovej zmluvy s Brazílskou republikou. "Najväčším problémom sú víza," povedala nedávno vedúca oddelenia komunikácie Embraco, s. r. o., Spišská Nová Ves Sylvia Kovalčíková.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    18. apríl 2024 03:33