StoryEditor

Balík daňových zmien si vynútil vstup do únie

Balík noviel daňových zákonov, ktoré reagujú na vstup Slovenska do Európske únie, včera vláda posunula do parlamentu.

Balík noviel daňových zákonov, ktoré reagujú na vstup Slovenska do Európske únie včera vláda posunula do parlamentu. Podľa hovorcu rezortu financií Petra Papanka vláda akceptovala požiadavky únie na zavedenie ekologických daní a súhlasila so zdanením zemného plynu ako pohonnej látky sto korunami za gigajoul. "Chceme však využiť možnosť prechodného obdobia a celkovo oslobodiť zemný plyn od zdaňovania," tvrdí Papanek. Ako dodal, ministerstvo nechce v súčasnosti zavádzať nové dane a tým zvyšovať daňové zaťaženie. Pre spotrebnú daň z elektriny a z pevných palív pripraví rezort financií úplne nový zákon. Podľa smernice Európskej únie má Slovensko čas na zavedenie zdaňovania elektrickej energie a zemného plynu na minimálnu sadzbu dane do januára 2010. "Avšak iba za podmienky, že už v roku 2007 dosiahneme 50 percent minimálnej sadzby dane uplatňovanej v únii," dodáva Papanek. Rovnakú podmienku stanovila únia aj pre pevné palivá, avšak zavedenie minimálnej sadzby v plnej miere požaduje už o rok skôr. Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu novelu taktiež podporuje. "Považujeme ju za zladenie s právom Európskej únie," dodáva generálny tajomník asociácie Miroslav Kollár.
Na eurosmernicu reaguje aj novela zákonov o spotrebnej dani z vína, piva, liehu a tabakových výrobkov, ktorá má zjednodušiť pre zahraničných zástupcov nákup tovaru bez spotrebnej dane, ale iba pre osobnú spotrebu. V súčasnosti síce môžu títo cudzinci požiadať o vrátenie dane, ale podľa Papanka je dnešný systém administratívne príliš náročný. "Navrhujeme preto predaj týchto predmetov priamo bez spotrebnej dane," dodal. Podľa vyjadrenia hovorkyne Colnej správy Silvie Balázsikovej budú musieť predstavitelia zahraničných misií požiadať o povolenie na takýto nákup Colný úrad v Bratislave. "Na čipovú kartu im bude načítaný povolený ročný limit a pri každom nákupe sa bude z neho odpočítavať," spresnila Balázsiková. Nakupovať sa bude môcť iba v špeciálnych daňových skladoch, ktoré musia mať povolenie od colníkov. Podľa štatistík colnej správy dostalo zatiaľ povolenie 10 daňových skladov na víno a 37 na lieh. Či sa ale budú existujúce sklady prevádzkovať však Mikloš povedať nevedel.
Keďže colníci prebrali od mája správu spotrebných daní, vláda odobrila aj novelu zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve. Ak ju schváli aj parlament, bude mať podľa Balázsikovej zásadný význam, pretože colníci dostanú do rúk nové kompetencie pri daňovej kontrole a pri odhaľovaní daňovej kriminality. Na zvýšenie účinnosti boja proti nej navrhuje ministerstvo financií zriadiť Colný kriminálny úrad, ktorý vznikne zo súčasného Colného kriminálneho útvaru. Už pri zrušení hraníc s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a ČR však museli colné úrady zredukovať stavy o 608 colníkov. Podľa Ivana Mikloša v ďalšej vlne prepúšťania by malo prísť o miesto ďalších asi 200 colníkov.

Prvá, ale nie posledná
Novela zákona o DPH rieši viaceré problémy. Daňovníkom dáva k dispozícii právo uplatnenia odpočítania dane do dvoch zdaňovacích období (ustanovenie § 51 odsek 2), čím im umožňuje optimalizovať svoju výslednú daňovú povinnosť. V praktickej podobe obdobný systém fungoval aj v predchádzajúcej právnej úprave do 1. mája 2004, keď si daňovníci mohli svoju daňovú povinnosť regulovať splnením poslednej podmienky odpočtu DPH, ktorou bolo zaúčtovanie dane. V súčasnosti je právo odpočítania dane striktne viazané na prvé zdaňovacie obdobie s podmienkou existencie dokladu.
Ďalšou dôležitou zmenou je nemožnosť odpočtu dane u platiteľa, ktorý nakupuje ojazdené osobné automobily s cieľom ich ďalšieho predaja. Podľa Dariny Salanciovej, riaditeľky Daňového úradu Poprad, ide len o technickú úpravu, keďže predmetné ustanovenie bolo nadbytočné. "V týchto prípadoch nedošlo k splneniu podmienok daných v ustanoveniach par. 49 ods. 1 a 2, 51 ods. 1, resp. par. 42 zákona o DPH," dodala. Z toho vyplýva, že predajca ojazdených osobných automobilov si nemohol uplatniť odpočet z nákupu takýchto áut. "Okrem týchto a ďalších zmien však novela nerieši niektoré problémy, o ktorých sa dozvedáme prostredníctvom otázok alebo nás začínajú trápiť pri výkone kontrol. Z tohto usudzujeme, že novela zákona č. 222/2004 Z. z. o DPH je určite prvou podstatnou zmenou, avšak nie poslednou," skonštatovala Salanciová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:48