StoryEditor

Vývoj softvéru na slovenský spôsob

V nenápadnej budove v blízkosti Senca, ktorá na prvý pohľad pripomína obytnú oblasť pre viacero rodín, celý deň bzučia počítače. Programátori spoločnosti Gratex tu už siedmy rok vyvíjajú nové softvérové riešenia.

Vývojové stredisko, ktoré mnohí nazývajú slovenskou Sillicon Valley, spoločnosť postavila na zelenej lúke. Do kúpy pozemku, výstavby novej infraštruktúry a jej vybavenia investovala jedna z najväčších IT firiem so slovenským kapitálom 60 miliónov korún. Práca programátora je totiž kreatívnou činnosťou a vyžaduje pokoj.
"Pokojné pracovné prostredie a infraštruktúru dnes bežné administratívne budovy neposkytujú," hovorí obchodný riaditeľ Gratexu Štefan Dobák. Podľa neho je svetovým štandardom, že vývojové strediská nie sú situované priamo v centrách miest. Niektorí pracovníci majú pri Senci postavené aj domy, do práce to tak nemajú ďaleko. Dochádzanie na pracovisko z Bratislavy a okolia ostatným vyhovuje, aj keď sa nájdu výnimky, ktoré by najradšej pracovali priamo v meste.
Vývoj softvéru si vyžaduje najmodernejšie hardvérové riešenia. Gratex preto do technologických inovácií mesačne investuje jeden a pol milióna korún. Peniaze smerujú predovšetkým do serverov a pracovných staníc, ako aj nových verzií systémov Unix či Windows. Staršie stroje sa však posúvajú na úseky, ktorých fungovanie najnovšia technika nepodmieňuje.

01 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ATLETIKA: MS 2007 definitívne v japonskej Osake
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:27