StoryEditor

O cene mäsa rozhodnú obchodníci

01.06.2004, 00:00
Chovatelia ošípaných a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa snažia o zvýšenie cien bravčového mäsa. Presadzujú to už dlhšie, tentoraz však našli spoločnú reč so spracovateľmi, ktorí to doteraz odmietali. Konečná výška cien však bude závisieť najmä od postoja obchodníkov.
Ako pre HN uviedol predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andrej Imrich, ich snahou je nepredávať prvú kvalitu pod 39 korún za kilogram živej hmotnosti. Náklady sa totiž u najlepších chovateľov pohybujú na úrovni 42 korún. Tento stav pripisuje tlaku zo strany obchodu.
Imrich pritom odmieta názor, že dohoda zvýšení cien by mohla byť označená za kartelovú. Odvoláva sa na zákon o cenách, ktorý vyžaduje nepredávať za ceny nižšie ako sú výrobné náklady. A aký je názor Protimonopolného úradu? Podľa hovorcu Miroslava Jurkoviča sa úrad k tejto veci v súčasnosti nebude vyjadrovať.
"Siete uzatvárajú zmluvy s oznamovacou povinnosťou," upozorňuje prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak. To znamená, že dodávateľ musí oznámiť vopred - zväčša 30 dní - že chce zvýšiť cenu. Obchodník má teda mesiac na to, aby cenu akceptoval alebo zmluvu vypovedal. Šéf obchodu s čerstvými potravinami Tesco Stores Peter Varmuža uviedol, že táto sieť si naďalej zachová ceny mäsa, ktoré udržiava už tri mesiace.
Iný je však postoj spracovateľov. "Zrejme sa zvýšeniu nákupnej ceny nevyhneme," hovorí výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly. Dodáva, že odbytové ceny čerstvého mäsa sú na úrovni nákladov spracovateľov. "Pokiaľ chovatelia zdvihnú ceny, musíme zvýšenie kopírovať," vraví Pohly. Vzhľadom na rast cien v nových krajinách Európskej únie sa spracovatelia obávajú, že ak nepristúpia na požiadavku chovateľov, ošípané zo Slovenska vykúpia nákupcovia z okolitých štátov.
Podľa predsedu SPPK Ivana Oravca, nemožno vedieť, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať, lebo trh sa ocitol "v turbulenciách povstupového šoku". "Báli sme sa Poliakov, že k nám budú dovážať mäso, hlavne hovädzie, a oni ho kupujú u nás," dodáva Oravec.

Odbytové ceny čerstvého bravčového mäsa od spracovateľov
  priemerná cena v Sk
Bravčové stehno bez kosti  127,91
Bravčové plece bez kosti  115,71
Bravčový bôčik s kosťou 66,16
Bravčová krkovička s kosťou 99,32
Bravčové karé s kosťou 116,49
Pozn.: Údaje sú za 20. Týždeň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:53