Podozrenie z kartelovej dohody vzniklo na základe oznámenia chovateľov ošípaných, že ich snaha o zvýšenie cien bravčového mäsa našla porozumenie aj u spracovateľov, ktorí ju doteraz odmietali.
Predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andrej Imrich odmieta možnosť, že dohoda by mohla byť označená za kartelovú. Vysvetľuje, že požiadavka zvýšenia cien sa opiera sa o zákon o cenách, ktorý nedovoľuje predávať za dampingové ceny. Odbytové ceny jatočných ošípaných sú však v SR už dlho pod hranicou nákladov. Mäsiari sa zas vzhľadom na rast cien v okolitých krajinách obávajú, že ak nepristúpia na požiadavku chovateľov, ošípané zo Slovenska vykúpia nákupcovia zo susedných štátov.
Odbytové ceny čerstvého bravčového mäsa od spracovateľov | |||
priemerná cena v SR v Sk týždeň: | 20. | 22. | 24. |
Bravčové stehno bez kosti | 127,91 | 125,22 | 124,91 |
Bravčové plece bez kosti | 115,71 | 112,07 | 111,92 |
Bravčový bôčik s kosťou | 66,16 | 65,12 | 65,88 |
Bravčová krkovička s kosťou | 99,32 | 95,53 | 96,87 |
Bravčové karé s kosťou | 116,49 | 112,92 | 114,32 |
Zdroj: ATIS |