StoryEditor

Úrad začal preverovať ceny mäsa

22.06.2004, 00:00
Protimonopolný úrad začal koncom mája preverovanie možnej kartelovej dohody medzi chovateľmi a spracovateľmi mäsa a mäsových výrobkov. HN o tom informoval hovorca úradu Miroslav Jurkovič. Ďalej uviedol, že Protimonopolný úrad uskutočnil inšpekcie s cieľom získať dôkazy. Preverovanie prípadu však zatiaľ nie je uzatvorené.
Podozrenie z kartelovej dohody vzniklo na základe oznámenia chovateľov ošípaných, že ich snaha o zvýšenie cien bravčového mäsa našla porozumenie aj u spracovateľov, ktorí ju doteraz odmietali.
Predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andrej Imrich odmieta možnosť, že dohoda by mohla byť označená za kartelovú. Vysvetľuje, že požiadavka zvýšenia cien sa opiera sa o zákon o cenách, ktorý nedovoľuje predávať za dampingové ceny. Odbytové ceny jatočných ošípaných sú však v SR už dlho pod hranicou nákladov. Mäsiari sa zas vzhľadom na rast cien v okolitých krajinách obávajú, že ak nepristúpia na požiadavku chovateľov, ošípané zo Slovenska vykúpia nákupcovia zo susedných štátov.

Odbytové ceny čerstvého bravčového mäsa od spracovateľov
priemerná cena v SR v Sk týždeň: 20. 22. 24.
Bravčové stehno bez kosti  127,91 125,22 124,91
Bravčové plece bez kosti  115,71 112,07 111,92
Bravčový bôčik s kosťou 66,16 65,12 65,88
Bravčová krkovička s kosťou 99,32 95,53 96,87
Bravčové karé s kosťou 116,49 112,92 114,32
Zdroj: ATIS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:26