StoryEditor

Čína v Afrike stráca miliardy. Investície ničí terorizmus, vojny i neefektívne štáty

24.08.2016, 19:44
Autor:
rdurdu
Afrika sa v poslednom období stala rajom pre čínskych investorov. Pre celkovú nestabilitu čierneho kontinentu začínajú prichádzať o nemalé peniaze.

Čína v posledných rokoch masívne investuje v Afrike. Prílev peňazí pocítila infraštruktúra a sektory energií, ťažobníctva aj výroby. Oficiálne čísla hovoria, že hodnota priamych čínskych investícií predstavovala v roku 2014 32,35 miliárd dolárov (28,53 miliárd eur). 

V poslednom čase však čínski investori pocítili finančné straty pre nestabilitu regiónu a pre neúspech spoločností plne pochopiť africké miestne podmienky a adaptovať sa, informuje server scmp.com, ktorý sa odvoláva na správu Čínskej akadémie sociálnych vied.

Nepokojný kontinent

Občianske vojny a regionálne konflikty v Líbyi, Pobreží Slonoviny a Južnom Sudáne významne ohrozujú čínske investície v týchto krajinách. Štátna ropná spoločnosť utrpela straty, keď sa rozhorel konflikt v Južnom Sudáne neďaleko dvoch najdôležitejších ropných polí v krajine. V Líbyi, ktorá sa zmieta v občianskej vojne, stratili čínske spoločnosti 20 miliárd dolárov (17,63 miliárd eur), uvádza štúdia Yun Suna, odborníka na čínsku zahraničnú politiku.

Správa menuje päť bezpečnostných rizík, ktorým v Afrike čelia čínske spoločnosti a ich zamestnanci, sú to: politické nepokoje, vojnové konflikty, teroristické útoky, organizovaný zločin a nízka verejná bezpečnosť. Minulý rok boli pri teroristických útokoch v Mali zabití traja vysokí predstavitelia čínskej spoločnosti, ktorá zodpovedá za stavbu železníc v krajine.

Ekonomické problémy Afriky

V roku 2014 bolo viacero Číňanov unesených a zabitých v Nigérii, Zambii a Kamerune. Správa uvádza, že "Čína by mala vyzvať africké krajiny na udržiavanie mieru, boj s terorizmom a na zvýšenie ochrany veľkých projektov v citlivých regiónoch."

Ďalšie problémy predsatvuje slabnúci dopyt, ekonomické spomaľovanie, neefektívna štátna správa, netransparentnosť, vysoké dane a zvyšujúca sa cena práce v Afrike.

Investície budú zrejme pokračovať

Štátom vlastnená ťažiarska spoločnosť Sinosteel musela predať projekt v Kamerune pre slabú efektivitu tamojšej vlády. Niektoré straty však možno pričítať aj na vrub čínskych spoločností. V niektorých prípadoch im chýbala znalosť miestnych pomerov i neznalosť zákonov.

Aj napriek problémom však zrejme budú čínske investície pritekať do Afriky aj naďalej. Správa vyzvala čínske spoločnosti k spoločenskej zodpovednosti a k plnej pripravenosti na bezpečnostné a podnikateľské riziká.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:30