StoryEditor

Nehnuteľnosti: blížia sa výrazné zmeny

15.10.2003, 00:00
Predaj a kúpu nehnuteľností čakajú od budúceho roka viaceré zmeny. Pred schválením sú zákony, ktoré ich priamo či nepriamo upravujú. Zmeniť by sa mala daň z prevodu a prechodu nehnuteľností. Menej žičlivý je k predávajúcim návrh zákona o dani z príjmu.
Zásadná zmena postihne oceňovanie nehnuteľností a navrhnuté je aj zavedenie expresných príplatkov k zápisu do katastra. Vyplýva to z návrhov zákonov, ktoré v tejto podobe včera odsúhlasil gestorský výbor parlamentu a poslanci by o nich mali hlasovať už budúci týždeň.
Daň z prevodu a prechodu nehnuteľností bude mať iba jednu, trojpercentnú sadzbu. Spoločná bude pre všetkých daňovníkov, teda nielen pri bežných predajoch, kde sa doteraz odvádzalo štyri až šesť percent, ale aj pri prevodoch medzi rodinnými príslušníkmi a blízkymi príbuznými. Tí, keďže v súčasnosti platia pol, respektíve jedno až dve percentá, na zmenu doplatia najviac. Na spomínanej dani však zaplatia niekoľkonásobne viac všetci. Dôvodom je zmena metodiky pri oceňovaní. Pripravovaný zákon o cenách od budúceho roka ruší pôvodnú vyhlášku ministerstva financií o cenách stavieb. Tá neoprávnene spríjemňovala daňovú povinnosť mnohým, ktorí predávali byt alebo rodinný dom. Umožňovala oceniť nehnuteľnosť veľmi nízkou, oproti trhovej aj zlomkovou cenou. Keďže túto cenu bolo možné použiť ako základ na výpočet dane, mnohí špekulanti kvôli kráteniu dane odmietali uvádzať v kúpno-predajnej zmluve skutočnú predajnú cenu. Nový zákon o dani z prevodu a prechodu nehnuteľností už ráta so stanovovaním reálnejšej, takzvanej všeobecnej hodnoty majetku.
Prísnejší z hľadiska predaja nehnuteľností bude nový zákon o dani z príjmu. Ak ho poslanci schvália v navrhovanom znení, vypadne z neho oslobodenie od dane pre tých, ktorí predávajú byt, pričom sú jeho vlastníkmi minimálne dva roky a majú v ňom trvalý pobyt. Zrušenie úľavy podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Vladimíra Gutteka postihne najmä tých, ktorí sa potrebujú sťahovať za prácou. Naďalej zostanú oslobodené od dane iba príjmy z predaja nehnuteľností po piatich rokoch vlastníctva.

Očakávané zmeny u daní a poplatkoch pri nehnuteľnostiach

(dane a poplatky)

Zákon o dani z prevodu a prechodu nehnuteľnosti  zjednotenie sadzby na 3 %
Zákon o cenách ruší sa vyhláška MF SR o oceňovaní stavieb 
Zákon o dani z príjmu zachovaná zostáva iba úľava pri predaji nehnuteľnosti po piatich rokoch vlastníctva
Zákon o správnych poplatkoch Zavedenie expresného príplatku za zápis do katastra

V roku 2004 sa zatiaľ nemení

Zákon o dani z nehnuteľnosti koeficienty pre výpočet dane zostávajú napriek pôvodnému návrhu MF SR zachované
Zdroj: HN
01 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Doprivatizácia štátnych podielov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:14