StoryEditor

Súťaž Golem zviditeľňuje úspechy menších

13.03.2003, 23:00

Dať možnosť prezentovať výsledky úspešným malým a stredným podnikom, ako aj obciam a mestám je cieľom súťaže Golem, ktorej druhý ročník včera oficiálne vyhlásili jej organizátori Slovenská ratingová agentúra a spoločnosť Ecopress, vydavateľ Hospodárskych novín. Generálnym partnerom podujatia je opäť ČSOB a partnermi agentúra SARIO a spoločnosť Mega & Loman. Mediálnymi partnermi sú Hospodárske noviny, spravodajský týždenník Formát a internetové portály www.banky.sk a www.poistovne.sk.
Súťaž sa vyhlasuje v štyroch kategóriách, a to pre subjekty výroby, služieb, komunálne subjekty nad päťtisíc obyvateľov a komunálne subjekty do päťtisíc obyvateľov. Prihlásiť sa môžu podniky do 250 zamestnancov, účtujúce v systéme podvojného účtovníctva, ktorých objem tržieb neprekročil 1,5 miliardy korún. Firmy a rovnako aj mestá a obce musia predložiť účtovné závierky za posledné tri roky, ktoré sú odobrené nezávislým audítorom.
Uzávierka prihlášok je 30. apríla tohto roka. Súťažiacich bude na základe viacerých finančných kritérií posudzovať odborná komisia. Víťazov v jednotlivých kategóriách vyhlásia dvanásteho júna. Ďalšie informácie o súťaži sú prístupné na internetovej stránke www.sutazgolem.sk. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na sekretariáte súťaže, ktorou je Slovenská ratingová agentúra a na uvedenej internetovej stránke.
"Jedným z cieľom, ktoré sme si stanovili pri vzniku agentúry, bolo podporovať proces zvyšovania transparentnosti slovenského trhu. Veľké množstvo obchodných príležitosti zostáva nevyužitých, pretože mnoho subjektov nechce zverejňovať o sebe informácie," hovorí predseda predstavenstva Slovenskej ratingovej agentúry Rudolf Autner. Na druhej strane sa podľa neho podniky, obce a mestá čoraz viac dostávajú do situácie, že nemajú inú cestu, ako prijímať cudzie zdroje, komunikovať so svojím okolím nielen o finančných tokoch, ale vôbec o celkovej kultúre podnikania. Cieľom Hospodárskych novín je motivovať do súťaženia aj podnikateľov, ktorí doteraz, vzhľadom na svoju veľkosť, vo väčšine podobných akcií -- v rôznych Top -- nemali šancu uspieť.
Víťazom prvého ročníka súťaže Golem v kategórii obce a mestá sa stalo mesto Sečovce, druhou v poradí bola Trnava, treťou Nitra. V kategórii subjekt služieb si tretiu cenu odniesla spoločnosť Elas, s. r. o., Prievidza. Tretie miesto medzi výrobnými podnikmi obsadili Prievidzské pekárne a cukrárne. Odborná komisia v obidvoch kategóriách neudelila prvú a druhú cenu. Dve Mimoriadne ceny získala spoločnosť DRUG Impex a obec Horná Ves.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:35