StoryEditor

Úlohu štátu suplujú podnikatelia a obce

07.05.2004, 00:00
Predstavitelia regionálnych samospráv v Košickom a Prešovskom kraji a východoslovenských metropol Prešov a Košice sa až pred niekoľkými dňami dokázali po prvý raz stretnúť s vedením Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, aby hľadali riešenie na prehlbujúce sa medziregionálne rozdiely.
Predstavitelia regionálnych samospráv v Košickom a Prešovskom kraji a východoslovenských metropol Prešov a Košice sa až pred niekoľkými dňami dokázali po prvý raz stretnúť s vedením Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), aby hľadali riešenie prehlbujúcich sa medziregionálnych rozdielov. Uvedené dva kraje sú totiž v rámci Slovenska najzaostalejšie a patria medzi desať najchudobnejších regiónov rozšírenej Európskej únie.
Stretnutie iniciovalo Centrum ekonomického rozvoja (EDC) U.S. Steel Košice (USSK), pričom jeho hlavným cieľom bolo hľadanie možností na prilákanie investícií a zvýšenie zamestnanosti na východe Slovenska. "Žiaden výraznejší impulz sme doteraz nezaznamenali," potvrdil viceprimátor Košíc František Knapík. Košice sa pritom už niekoľko rokov usilujú o presadenie projektu priemyselného parku v lokalite Pereš. Ako v tejto súvislosti potvrdil generálny riaditeľ SARIO Roman Kuruc, o projekt sa zaujímajú investori, jeho problémom je však vysoká cena za pôdu. "Je to príležitosť na novú spoluprácu agentúry a regiónov," dodal predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer.
Kuruc na margo dlho odkladaného stretnutia vedenia agentúry s regionálnymi lídrami samospráv poznamenal, že nemá pocit, že by SARIO "doteraz ťahalo opačne" ako východoslovenské regióny. Tvrdí, že príkladom je etablovanie amerického producenta práčok Whirlpool v Poprade. Ako v tejto súvislosti dodal, SARIO v júni rozšíri svoju účasť v Košiciach, posilní regionálnu kanceláriu nielen o dvoch pracovníkov, ale aj materiálne a technicky. "Chceme oslovovať investorov, aby vstupovali do odvetví s vyššou pridanou hodnotou, napríklad do informačných technológií, call-centier a služieb. Treba diverzifikovať zahraničné investície aj do iných oblastí, než len do automobilového priemyslu," dodal Kuruc.
Podľa predstaviteľov samospráv sa štát k rozvoju východoslovenského regiónu nespráva tak, ako by si vyžadovala situácia. Jeho iniciatívy preto často preberajú podnikatelia a obce, napríklad Kechnec, kde začal fungovať prvý priemyselný park na východnom Slovensku. EDC vzniklo v roku 2001 s cieľom prilákať investorov do okolia košických oceliarní. Usporiadalo už päť investičných konferencií v zahraničí a dve investičné okružné cesty po USA. Na 17. až 21. mája pripravilo tretiu investment roadshow, v rámci ktorej bude prezentovať v USA a v Kanade investičné možnosti na východnom Slovensku. Prezident USSK Christopher J. Navetta je presvedčený, že toto podujatie opäť prispeje zvýšeniu kredibility aktivít USSK a priláka investorov do okolia Košíc. Napríklad firma Plastipak Packaging, ktorá sa zúčastnila na prvej roadshow v USA vlani v máji, už začína v Kechneci budovať svoju prevádzku na výrobu obalov.

Investori, ktorých prilákalo EDC USSK a samospráva v Kechneci
- Molex (USA)
- Gilbos (Belgicko)
- Plastipak (USA)
- Harsco (USA)
- Tube City (USA)
- Van Geel (Holandsko)
- Kuenz (Rakúsko)
- Jisimex (Arménsko – SR)
- Evens (USA – SR)
- Imrich Èamaj (SR)
- Dorsvet (SR)
Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:53