StoryEditor

Česi deblokujú na Slovensku, Slováci v Česku

17.07.2002, 00:00

Minister financií F. Hajnovič predkladá na dnešné rokovanie vlády podkladové materiály k návrhu na spôsob deblokácie pohľadávok 14,87 mil. clearingových indických rupií (INR) po lehote splatnosti v Indickej republike. O uskutočnenie deblokácie sa uchádzali na ministerstve financií tri firmy. Minister Hajnovič navrhuje vláde, aby vybrala spoločnosť DF International Consulting, s. r. o., Praha. Poradný orgán ministra financií pre deblokácie vyhodnotil ako najlepšiu jej ponuku, v ktorej sa zaväzuje, že pre SR sprostredkuje zinkasovanie 95,3 % z celkovej hodnoty pohľadávky. Zvyšných 4,7 % tvorí jej odmena (2 %) a náklady (2,7 %). Táto spoločnosť robila pre SR vyrovnanie pohľadávky voči Indii aj v predchádzajúcich dvoch rokoch.
Od 1. júla tohto roku je stopercentným vlastníkom navrhovanej firmy spoločnosť FID Group, a. s., Praha. Tá získala v apríli na základe návrhu ministerstva financií od vlády SR mandát na jednorazovú finančnú deblokáciu ruského dlhu 185 mil. USD. Od FID Group by mala vláda do konca septembra zinkasovať 40 % hodnoty pohľadávky, 74 mil. USD. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií SR Vladimila Podstránskeho ide o swapovú operáciu, ktorej súčasťou je zápočet vietnamského dlhu voči Ruskej federácii.
Skutočná výťažnosť týchto deblokácií pre rozpočet SR však podstatne závisí od kurzu slovenskej koruny k USD alebo INR, v deň keď sa budú konvertovať na koruny. Český rozpočet stratil v dôsledku oslabovania kurzu USD voči korune takmer 3 mld. Kč z očakávaného inkasa za jednorazovú finančnú deblokáciu ruského dlhu, ktorú pre ňu robila firma Falkon Capital. Túto firmu navonok reprezentoval bývalý generálny riaditeľ bratislavského Slovnaftu Jozef Čimbora, v orgánoch firmy však figurovali aj osoby z bývalého Sovietskeho zväzu.
Dvadsaťosemročný predseda dozornej rady FID Group Miroslav Chochola je spoločníkom alebo členom orgánov viacerých spoločností, v ktorých tiež figurujú ruské mená. Podstránsky tvrdí, že FID Group je česká firma a na uskutočnenie deblokácie slovenskej pohľadávky voči Rusku si ju vybrala nemenovaná ruská štátna firma.
Materiály a návrh uznesenia vlády na deblokáciu indického dlhu, ktoré má dnes prerokovať vláda, nie sú utajené. Materiály a uznesenie vlády k finančnej deblokácii ruského dlhu, ktoré prerokovala vláda v apríli, boli tajné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:31