StoryEditor

Čechoslováci zvíťazili. A zlepšia Fínom colnice

04.01.2017, 23:00
Spoločnosť Solitea Business Solutions pripraví pre fínsku colnú správu informačný systém, ktorý majú severania využívať na súši, v letectve i na mori.

Najväčší export IT služieb tohto typu Českej republiky a Slovenska. Tak pomenovala spoločnosť Solitea Business Solutions svoju novú zákazku pre fínskych colníkov. Pôvodom česká firma, ktorá je súčasťou IT holdingu Solitea – majoritne vlastneného slovenským investičným fondom Sandberg Capital – pripraví pre severskú krajinu colno-deklaračný informačný systém za 22 miliónov eur.

„Zaistí podporu všetkých kľúčových procesov, ktoré colná správa vykonáva. Automatizuje colné procesy medzi deklarantmi a colnými správami krajín. Vďaka elektronizácii colných procesov sú pracovníci odbremenení od týchto úkonov a majú väčší priestor na samostatnú kontrolnú činnosť tam, kde ich na to systém upozorní,“ vysvetľuje pre HN nový informačný systém pre Fínov generálny riaditeľ spoločnosti Solitea Business Solutions Petr Franc.

Skúsenosti zo Srbska i z Turecka
Na projekte bude česká spoločnosť pracovať s Fínmi niekoľko rokov. „Cieľom je zaviesť informačný systém podľa novej colnej legislatívy Európskej únie, a to do roku 2020,“ pokračuje Franc. Ten sa bude následne používať pri úplne všetkých typoch dopravy – cestnej, železničnej, leteckej i námornej. Zákazka zahŕňa i rad ďalších, podporných systémov.

Jeden z nich napríklad nesie názov Kvóty. Ide o ochranu hospodárskych záujmov krajiny prostredníctvom obmedzenia množstva dovezeného i vyvezeného určitého druhu tovaru.

Česká IT firma Solitea Business Solutions už pracovala na projektoch pre colné správy Česka, Srbska či Turecka. Práve predchádzajúce skúsenosti z podobných projektov fínsku stranu presvedčili. „Pre nás nebolo prekvapením, že výberové konanie vyhrala česká spoločnosť. Požadovali sme preukázateľné skúsenosti a Solitea Business Solutions má dobré referencie aj silné odborné znalosti v oblasti colného konania,“ vyjadrila sa na adresu českej firmy pre HN projektová manažérka fínskej colnej správy Leila Lappalainen.

A prekvapený nie je ani šéfredaktor odborného časopisu TouchIT Ondrej Macko. „Vývoj v IT je na území Českej republiky a Slovenska takpovediac s najlepším pomerom výkonu a ceny. Sú tu skvelí programátori, ktorí pracujú za polovičné ceny oproti ľuďom v západnej Európe,“ povedal Macko.

Možnosť pre slovenských ítečkárov
K úspechu sa vyjadril aj slovenský investičný fond Sandberg Capital expartnera J&T Martina Fedora, ktorý je väčšinovým vlastníkom celej skupiny IT firiem Solitea. „Solitea Business Solutions je pre nás dôležitá najmä preto, že dokáže poskytovať riešenia pre najnáročnejších zákazníkov. Teší nás to o to viac, že Fínsko je považované za jedného z najvyspelejších lídrov sveta v elektronizácii,“ hovorí o českej firme a rozhodnutí Fínov investičný manažér Sandberg Capital Michal Rybovič.

Fínska colná správa patrí medzi celosvetovo uznávané. Svetová banka ju spomedzi 160 colných správ sveta zaradila medzi päť najlepších. Česká firma bude vďaka ich zákazke postupne potrebovať nových ľudí. A prvú desiatku odborníkov hľadá už teraz. „Boli by sme radi, ak by sa nám podarilo získať nejaké šikovné posily aj práve zo Slovenska,“ povedal Franc.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 03 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-03 12:28:52 - Feat.: - Title: Fínsky prezident je na Ukrajine, podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:46