Reuters
StoryEditor

Čoraz chudobnejší Rusi menia jedálniček. Mäso a ryby nahradzujú zemiakmi

12.01.2017, 14:30
Autor:
ahaaha
Na ruské obyvateľstvo doľahli sankcie i rast cien, ich taniere obsahujú menej mäsa.

V Rusku sa v posledných rokoch výrazne znížila spotreba mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a cukru. Chudobnejší Rusi namiesto toho v ďaleko väčšej miere konzumujú ovocie a zeleninu, napísal denník Izvestija s odkazom na dáta ruských štatistikov. Za zmenou jedálnička je rast cien, nižšie príjmy a ruské sankcie voči Západu.

Z dát ruského štatistického úradu Rosstat vyplýva, že priemerný Rus v roku 2015 zjedol 73 kilogramov mäsa, čo je o dve kilá menej ako v roku 2013. Priemerná ročná spotreba mliečnych produktov spadla o deväť kilogramov na 239 kíl a tiež cukru zjedol priemerný Rus o kilo menej.

Drahé mliečne výrobky

Na druhú stranu za rok 2015 skonzumoval 112 kilogramov zemiakov, čo je o kilo viac ako v roku 2013. Na ruský jedálniček sa tiež vo veľkom vrátili tekvice a cukety. Namiesto drahších mliečnych produktov Rusi často kupujú náhrady, ako je margarín alebo maslo s podielom rastlinných tukov.

Práve mliečne výrobky totiž za posledné roky prudko zdraželi. Cena masla za rok 2015 vzrástla o 10,6 percent a vlani vyskočila dokonca o 20,5 percenta. Ryby vlani zdraželi o 8,6 percenta, o rok skôr o 20,9 percent. Naopak ovocie a zelenina vlani zlacneli v priemere o 6,8 percenta.

Menšia stredná vrstva

"Ľudia v súvislosti so znížením príjmov obyvateľstva a súčasným rastom cien výrazne zmenili svoj jedálniček a v obchodoch sa zamerali na lacnejšie potraviny," povedala denníku Izvestija Margarita Popovová z asociácie potravinárskych firiem Assagros. Zdôraznila, že náklady na jedlo tvoria asi polovicu rozpočtu priemerného Rusa.

Denník The Moscow Times už v októbri napísal, že nízke ceny ropy a devalvácia rubľa zasadili ekonomickej situácii Rusov veľkú ranu Stredná trieda sa podľa prieskumu banky Sberbank zmenšila o 16 percent, čo je asi 14 miliónov ľudí. Ľudia s najnižšími príjmami musia svoje náklady obmedziť na to najnutnejšie. Reálne príjmy (teda po započítaní inflácie) klesali každý rok o sedem percent a reálne dôchodky o štyri percentá.

Vplyv na rast cien jedla má aj embargo na dovoz potravín zo Západu, kvôli ktorému si už Rusi nemôžu pochutnať na francúzskych syroch či českom bravčovom. Viacero ruských potravinárskych firiem sa po zavedení embarga preorientovalo na výrobu syra, produkcia mlieka však zostala na rovnakej úrovni.

Problémové mlieko

"Kvôli protisankciám z ruského potravinárskeho trhu zmizlo niekoľko významných hráčov, importérov mliečnych výrobkov. Zeleniny môžete za sezónu vypestovať viac, ale z novorodeného teľaťa bude krava až za viac ako dva roky. Produkcia mlieka a hovädzieho mäsa rýchlo zvýšiť nedá," konštatovala Margarita Popovová.

Do rastúcich cien sa navyše premietajú zvýšené náklady potravinárskych firiem. "V súvislosti s rastúcim kurzom valút sa navýšili platby za krmivo pre dobytok a prístroje na výrobu a spracovanie mlieka," upozorňuje Arkadij Pomomarjov z vládneho výboru pre poľnohospodárske otázky.

Produkcia mäsa síce postupne stúpa, na jedálniček Rusov to však zatiaľ nemá vplyv. "Kým ceny porastú a príjmy budú klesať, budú gazdinky kupovať skôr zemiaky a menej mäsa," dodala Margarita Popovová.

Vyššia konzumácia zeleniny a menšia spotreba mäsa každopádne robí radosť ruským lekárom a dietológom. Tí však zároveň so znepokojením sledujú rastúcu záľubu Rusov v margaríne a ďalších náhradách mliečnych produktov, uzatvára Izvestija.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:16