StoryEditor

ČEZ ponúka pomôcť s Bohunicami

15.07.2004, 00:00
Predstavitelia českej energetickej spoločnosti ČEZ deklarovali záujem pomôcť slovenskej vláde dohodnúť posun v odstavení jadrovej elektrárne V1 v Jasovských Bohuniciach, ako i dostavať jadrovú elektráreň v Mochovciach. Pri definitívnom potvrdení záujmu o 66 percent akcií Slovenských elektrární to včera uviedol generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman.

Spoločnosť podľa neho podá na budúci týždeň záväznú ponuku na kúpu podielu v celej spoločnosti vrátane jadrovej časti a do tendra chce vstúpiť samostatne. "Ponuka je návrh na kúpu, nie na výmenu akcií medzi nami a Slovenskými elektrárňami," spresnil Roman. Ako dodal, o tejto alternatíve sa síce uvažovalo, ale slovenská strana má primárny záujem o predaj.
ČEZ považuje kúpu za strategickú investíciu a slovenskému výrobcovi elektrickej energie ponúka možnosť podieľať sa na vzniku silného energetického zoskupenia stredoeurópskeho významu. Podľa Romana skutočná hodnota ponuky ČEZ nespočíva iba v cene, ktorú za elektrárne ponúknu, ale najmä v možnostiach dlhodobého rozvoja. Podobnosť jadrových aktivít medzi Českom a Slovenskom je veľká a podľa Romana môže ich prepojenie priniesť významné úspory a benefity.
ČEZ podal minulý týždeň záväznú ponuku v tendri o distributérov elektriny v Bulharsku. Spoločnosť sa spolu s ďalšími štyrmi záujemcami kvalifikovala aj do užšieho výberu v privatizácii dvoch distribučných spoločností v Rumunsku. ČEZ vlani vytvorila čistý zisk 13,9 miliardy Kč. Prevádzkové výnosy predstavovali 80 miliárd Kč a finančné zdroje vytvorené prevádzkou prekročili 25 miliárd Kč.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:29