Technologický gigant, ktorý v roku 1998 založili Larry Page a Sergej Brin, sa zameriava na služby súvisiace s komunikáciou medzi ľuďmi a šírením informácií. Je jedným z najväčších poskytovateľov reklamy na svete. Značku Google ohodnotil Forbes na 82,5 miliardy dolárov. Ako sa tam pracuje: Google svojich zamestnancov dokáže aj patrične odmeniť. Priemerný mesačný plat na pozícii softvérový inžinier je okolo 10-tisíc dolárov (8 800 eur). Má snahu zamestnávať len tých najlepších, ktorí sa k nemu hlásia. Dáva si záležať na kreatívom prostredí a vytvárať dobré pracovné podmeinky. Raritou je napríklad relaxačná miestnosť s akváriami, kde si môžete premyslieť veci, ak chcete mať na prácu pokoj. Okrem vysokého platu získate aj iné výhody, ako napríklad neobmedzený prístup k jedlám pripraveným šéfkuchárom, ktoré sa podávajú, ako inak, úplne zadarmo a mnohým ďalším radostiam z práce, ako možnosti zdriemnuť si vždy vtedy, keď sa na to zamestnanci cítia.TASR/AP
StoryEditor

Google žaluje Uber. Dôvodmi sú priemyselná špionáž a lakomosť

25.02.2017, 18:02
Autor:
TASRTASR
Údajná krádež sa mala uskutočniť koncom roka 2015.

Sporná taxislužba Uber odmieta obvinenia, že vo svojich autonómnych vozidlách používa ukradnutú technológiu robotických áut Google. Waymo, sesterská firma Google, totiž minulý týždeň podala na Uber žalobu pre prezradenie dôverných informácií, priemyselnú špionáž a lakomosť. "Preverili sme tvrdenia Waymo a považujeme ich za neopodstatnený pokus pribrzdiť konkurenta," zareagoval hovorca Uberu.

Spis na 28 stranách obviňuje bývalého manažéra projektu autonómnych vozidiel Google Anthonyho Levandowského z krádeže kľúčovej technológie, ktorá teraz podporuje snahu Uberu vytvoriť flotilu nezávislých taxíkov.

Údajná krádež sa mala uskutočniť koncom roka 2015 tesne pred tým, ako Levandowski opustil Google a založil vlastný startup Otto. Firma vyrába kamióny, ktoré dokážu jazdiť po diaľnici bez vodiča. Uber vlani kúpil Otto za 680 miliónov USD (640,97 milióna eur) a Levandowski v súčasnosti dozerá na vývoj čisto autonómnych áut Uberu.

Waymo sa odvoláva na dôkazy, že Levandowski pred odchodom stiahol na notebook 14-tisíc dôverných súborov, okrem iného aj výkresy dosiek integrovaných obvodov pre LiDAR, čo je sieť senzorov umožňujúcich autonómnym vozidlám orientovať sa v priestore. V žalobe ďalej uvádza, že tajné informácie ukradli aj ďalší bývalí zamestnanci Google, ktorí v súčasnosti pracujú pre Otto.

Najnovšia žaloba vystupňuje napätie medzi bývalými spojencami Google a Uberom, z ktorých sa čoraz viac stávajú tvrdí konkurenti.

Google svojho času investoval 258 miliónov USD do Uberu, jeho dcéra Waze však v súčasnosti rozširuje službu zdieľania informácií medzi motoristami, ktorá by mohla odlákať Uberu zákazníkov. Stupňujúca sa rivalita pred šiestimi mesiacmi prinútila Davida Drummonda, viceprezidenta koncernu Alphabet, ktorého súčasťou je aj Google, odstúpiť zo správnej rady Uberu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:36