škótsko nezávislosťReuters
StoryEditor

Odtrhnutie by Škótov bolelo. Samostatná ekonomika však nie je bez šance

19.03.2017, 15:05
V Škótsku sa po referende o brexite opäť rozhoreli debaty o samostatnosti.

Veľká časť Škótov verí, že odtrhnutie od Británie - a zotrvanie v Európskej únii - by mohlo päťmiliónový národ ochrániť pred ekonomickým poklesom, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou po brexite nasledovať. Posledné prieskumy síce ukazujú, že zástancovia zotrvania v Británii mierne prevažujú, zároveň je však podiel ľudí volajúcich po nezávislosti Škótska najvyšší v histórii.

Škótov už zase začali svrbieť nohy. Britská premiérka Theresa Mayová chce do konca marca spustiť dvojročné odpočítavanie brexitu a šéfka škótskej vlády Nicola Sturgeonová by rada dovtedy, najskôr niekedy na koniec budúceho roka, vypísala ľudové hlasovanie o zotrvaní v spoločnom zväzku s Angličanmi.

Sila ekonomiky

"Ekonomický náklad vystúpenia Veľkej Británie z únie môže dosiahnuť v priemere až 10 percent priemerných príjmov do roku 2030. Keby Škótsko opustilo Britániu, mohlo by sa tomu vyhnúť," povedal profesor ekonómie z Oxfordskej univerzity Simon Wren-Lewis.

Lenže otázka je, nakoľko je škótska ekonomika silná, aby to ustála. Pred prvým referendom, v ktorom pred dvoma a pol rokmi zvíťazili zástancovia zväzku s Londýnom v pomere 55:45 percent, argumentovali škótski nacionalisti tým, že ekonomiku udržia po odtrhnutí od Británie nad vodou zisky z ťažby ropy.

Prepad cien ropy

Dnes by však tento argument obstál len s ťažkosťami. Zatiaľ čo v roku 2014 sa cena ropy na svetových trhoch pohybovala okolo 100 dolárov za barel, dnes stojí polovicu. A ešte pred rokom to bolo dokonca o 10-15 dolárov menej.

Hoci ropa predstavuje pre Škótov až tretie najdôležitejší vývozný artikel, prepad cien narobil ťažiarom v Severnom mori vrásky na čele. A nielen im. Na začiatku dekády dosiahli príjmy z ťažby ropy 9,6 miliardy libier (11 miliárd eur), čo pokrylo škótske výdavky na vzdelanie a ochranu životného prostredia. Teraz sa scvrkli na iba 60 miliónov (69 miliónov eur).

Vyššie dane?

Ako upozorňuje britský denník Financial Times, hypotetický schodok škótskych verejných financií dosahuje deväť percent HDP. Británia ako celok má zhruba polovičný podiel deficitu na HDP. Ak by sa teda Škótsko odtrhlo, muselo by radikálne znížiť výdavky či zdvihnúť dane.

Už teraz sú verejné výdavky prepočítané na osobu zhruba o 1 200 libier ročne vyššie ako vo zvyšku ostrovnej monarchie. Viac na daniach sa ale nevyberie. Chýbajúce peniaze tak musí pokryť linka z Londýna, ktorá by v prípade nezávislosti skončila (nie je ale ani isté, že Londýn dodá viac peňazí, ak sa Škótsko nerozlúči).

Neľahká úloha

Škótski separatisti tak nebudú mať pri vysvetľovaní jednoduchú úlohu. Môžu napríklad argumentovať zachovaním väzieb na Európsku úniu. Lenže voliči, ktorí si želajú odtrhnutie od Británie, nemajú moc veľký záujem zostať v Únii.

Navyše škótska ekonomika je výraznejšie prepojená so zvyškom Británie ako s EÚ. Dve tretiny škótskeho exportu, ak neberieme do úvahy ropu, smerujú do Veľkej Británie. Len 16 percent vývozu pripadá na ostatné krajiny Európskej únie.

Silný finančný sektor

Podľa niektorých ekonómov tak nie je jasné, či výhody, ktoré prináša prístup na jednotný trh Únie, preváži prípadné sťaženie cesty do britských obchodov kvôli vyšším colným bariéram. "Nezávislé Škótsko v rámci EÚ by sa mohlo vyhnúť narušeniu vzťahov kvôli brexitu, ale obchodná strata so Spojeným kráľovstvom ho môže oveľa viac poškodiť," tvrdí Angus Armstrong z Národného inštitútu pre ekonomický a spoločenský výskum.

Samostatná škótska ekonomika napriek tomu nie je úplne bez šancí. Krajina má prosperujúci finančný sektor, takže ak by zostala v EÚ, mohla by prilákať ďalšie firmy z odvetvia ako náhradu za Londýn. Naviac má silný potravinársky priemysel a rozvinutý turistický priemysel priťahuje každoročne milióny ľudí. A veterné podnebie predurčuje Škótsko, aby sa stalo lídrom v obnoviteľných zdrojoch energie, ak už ropa nebude zarábať toľko ako predtým.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:49