Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Mať vyrovnaný rozpočet je otázkou dvoch dní, tvrdí Fico. Volal po uvoľnení dlhovej brzdy

29.04.2017, 12:59
Autor:
TASRTASRrdurdu
Fico má v pláne veľké infraštruktúne projekty. Brzdí ich zákon o dlhovej brzde.

Mať vyrovnaný rozpočet je otázkou dvoch dní, vyhlásil dnes premiér Robert Fico v Sobotných dialógoch v Rádiu Slovensko. Dodal, že by však v tom prípade neostali peniaze na "iné veci". Uviedol, že návrh slovenského rozpočtu patrí medzi tie najlepšie v EÚ.

Pochválil sa najnižším deficitom za posledné roky, čo má byť výsledkom práce jeho vlády.

Mzdová špirála

"Chcem 500 eur minimálnej mzdy čo najskôr, v roku 2018 sa k tejto méte priblížime," uviedol predseda vlády. Hovoril aj o príplatkoch za nočnú prácu. Fico hovoril aj o príspevku na pracovnú mobilitu. Detaily prezradí 1. mája, teda počas sviatku práce.

"Je tu mzdová špirála, čo je veľmi dobré," uviedol Fico na margo boja firiem o zamestnancov. Tie sú nútené zvyšovať platy, čo Fico víta. Myšlienka 13. platu, ktorú priniesol Ficov koaličný kolega Danka, je mu "sympatická."

Nešťastná opozícia

​"Opozícia je nešťastná, že sa tejto krajine darí," uviedol Fico na margo uvoľnenia dlhovej brzdy. "Z čoho postavíme diaľnice a infraštruktúrne projekty?" pýtal sa Fico. Vládna koalícia potrebuje hlasy opozičných poslancov, aby zmenila zákon o dlhovej brzde. Opozičníci však tomuto návrhu naklonení nie sú. 

Predseda SaS v minulosti odporučil, aby predstavitelia Smeru menej kradli.

​Vyjadril sa aj k ministrovi vnútra. Robert Kaliňák má Ficovu plnú dôveru, rovnako ako aj Tibor Gašpar, policajný šéf.

Téma brexitu 

Rozvod medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou (EÚ) musí skončiť víťazstvom Únie. Ak by si totiž Británia vyrokovala lepšie podmienky ako Únia, bola by to politická prehra, povedal Fico.

"Tento rozvod medzi Britániou a Úniou musí skončiť víťazstvom Únie. Akonáhle by Veľká Británia vyrokovala lepšie podmienky, tak by to bol veľmi zlý príklad pre ľudí, ktorí chcú z Únie odísť. Preto verím, že vyrokujeme také podmienky, ktoré budú pre nás lepšie ako pre Britániu. Inak to bude absolútna politická prehra," uviedol Fico.

Zopakoval, že je dohoda 27 členských štátov EÚ na spoločnom postupe v rokovaní s Veľkou Britániou. "Pretože ak by sme rokovali individuálne, bilaterálne, mohla by si niektorá krajina vyrokovať lepšie pozície, čo nemôžeme akceptovať," vysvetlil.

Zdôraznil, že je dôležité, aby naši občania, ktorí už sú vo Veľkej Británii, neboli poškodení odchodom Británie z Únie a aby mali rovnaké práva ako britskí občania.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:22