Cena za meter štvorcový bytu v centre: 11 422 eur. Priemerný plat: 3 578 eur.Reuters
StoryEditor

Nemecko-švajčiarske vzťahy ochladli. Komplikuje ich špionážna aféra

05.05.2017, 13:50
Autor:
ČTKČTK

Tradične dobré vzťahy medzi Nemeckom a Švajčiarskom v posledných dňoch výrazne komplikuje odhalenie špióna alpskej krajiny v spolkovej republike. Ten v Nemecku zisťoval, ako tamojšie finančné úrady postupujú pri kontroverzných nákupoch dát zo švajčiarskych bánk.

Nemecké úrady informácie o kontách vo švajčiarskych bankách kupujú preto, aby zistili, či v nich nie sú uložené nezdanené peniaze nemeckých občanov, ako sa tomu opakovane v minulosti stalo. Švajčiarsko tento postup dlhodobo kritizuje a dokonca kvôli nemu do Nemecka nasadilo najmenej jedného agenta.

Cudzia moc

Pred týždňom nemecká polícia vo Frankfurte nad Mohanom zadržala 54-ročného Daniela M., ktorý podľa vyšetrovateľov od roku 2012 v Nemecku v záujme "cudzej moci" vykonával špionáž. Jeho úlohou bolo predovšetkým zistiť totožnosť daňových úradníkov, ktorí sa podieľajú na nákupe dát o klientoch švajčiarskych bánk.

Švajčiarsky minister financií Ueli Maurer dnes podľa miestneho denníka Tages-Anzeiger priznal, že o nasadení agenta vláda alpskej krajiny vedela. Podľa kandidáta nemeckých sociálnych demokratov na kancelára Martina Schulza je to škandál, ktorý ukazuje, že boj proti daňovým únikom musí pokračovať. Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel (SPD) už kvôli afére telefonicky hovoril so svojím švajčiarskym náprotivkom Didierom Burkhalterom.

Nie je jediný

Tiež nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas (SPD) sa nechal počuť, že postup Švajčiarska je úplne neprijateľný. "Namiesto špicľovania úspešných daňových úradníkov v Severnom Porýní-Vestfálsku pri ich práci, by Švajčiarsko malo konečne vážne začať bojovať proti podozrivým finančným obchodom a daňovým únikom," poznamenal tiež.

Zadržaný agent Daniel M. navyše nie je podľa všetkého jediným, kto v Nemecku podobnú činnosť vykonával.

Informátor 

Vo finančnej správe Severného Porýnia-Vestfálska je totiž podľa nemeckých úradov informátor, ktorého sa ale zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Najľudnatejšia nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko informácie zo švajčiarskych bánk kupuje pravidelne, často aj za milióny eur. Podľa zemského ministerstva financií ale vďaka tomu od roku 2015 získala na daňových doplatkoch 1,8 miliárd eur.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:34