StoryEditor

Chcel vidieť, ako vyzerá jeho ruka zvnútra. Mladý Slovák vytvoril startup a prerazil vo svete

28.06.2017, 00:00
Zakladatelia spoločnosti Virtual Medicine začínali vývoj v internátnej izbe v bratislavskej Mlynskej doline.

Keď pred tromi rokmi medik Tomáš Brngál končil tretí ročník Lekárskej fakulty v Bratislave, rozmýšľal o tom, ako by budúcim generáciám študentov uľahčil náročné skúšky z anatómie. „Keď som si prvýkrát vyskúšal virtuálnu realitu, bol som úplne užasnutý nad tým, aké možnosti poskytuje a aký má potenciál. Spomenul som si na to, ako som sa učil na skúšku z anatómie. Predstavoval som si, ako sa pozerám na vlastnú ruku a vidím cez ňu rôzne jej anatomické štruktúry. Napadlo mi, že práve vďaka týmto novým technológiám by sme dokázali vytvoriť takúto aplikáciu,“ hovorí pre HN Brngál, dnes už generálny riaditeľ spoločnosti Virtual Medicine.

Virtuálna anatómia
Spýtal sa teda svojho kamaráta Miloša Svrčeka, v tom čase ešte študenta informačných technológií, či by sa s tým nedalo niečo robiť. Výsledkom je aplikácia Human Anatomy VR, ktorá dnes už prerastá hranice Slovenska a získava si širokú obľubu najmä u študentov medicíny a lekárov aj za hranicami našej krajiny. Aj vďaka tomu sa Brngálova a Svrčekova firma Virtual Medicine stala tento týždeň v Bratislave víťazom národnej súťaže mladých startupov Start Tel Aviv Competition Slovakia 2017. Našu krajinu bude zastupovať na celosvetovom finále, ktoré sa uskutoční v septembri v Tel Avive za účasti národných víťazov z troch desiatok krajín.

Pôvodnou myšlienkou bolo urobiť projekt virtuálnej anatómie v rozšírenej realite, ktorá však v tom čase ešte nebola na trhu. Prednosť preto dostala virtuálna realita, ktorej experti pripisujú veľkú budúcnosť.

Prvotnou motiváciou bolo uľahčiť náročné štúdium medikom, ktorí sa na skúšky dovtedy pripravovali z anatomického atlasu. Tomáš mal už anatómiu za sebou, ale stále mu vŕtalo v hlave, prečo by sa ju v 21. storočí nemohli učiť aj inak. Hľadal rôzne videá na YouTube, pozeral si stránky z USA, kde majú pokročilejší systém, a veľmi sa mu to páčilo. „Navrhol som Milošovi, aby sme sa spojili a urobili to po svojom – 3D aktívnejšie a zábavnejšie. Tak sme začali na internátnej izbe v Mlynskej doline ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:47