StoryEditor

Ambíciou je urýchliť konkurzné konanie

14.07.2004, 00:00

Súčasný zákon o konkurze je značne neprehľadný. Napriek tomu, že bol takmer 20-krát novelizovaný, doteraz sa nepodarilo vyriešiť niektoré kritizované problémy, ako zdĺhavosť konkurzného konania, slabé postavenie veriteľov alebo jednoznačnosť posúdenia, či podnikateľ spĺňa podmienky na vyhlásenie konkurzu. Ministerstvo spravodlivosti preto pripravilo úplne nový zákon o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý by mal koncom júla prerokovaný na Legislatívnej rade vlády.
Cieľom návrhu je podľa ministra spravodlivosti Daniela Lipšica skrátiť čas konkurzného konania. Zodpovednosť a dohľad nad správcami by mal byť realizovaný prostredníctvom náhodného výberu cez tzv. generátor. "Je potrebné preťať väzbu medzi veriteľom, súdom a správcom," zdôraznil Lipšic. Zároveň konštatoval, že kvôli transparentnosti by mali byť všetky úkony súdu aj správcu zverejňované v Obchodnom vestníku.
Podaním návrhu na konkurz samotným úpadcom alebo doručením návrhu veriteľa dlžníkovi, zaniká právo dlžníkovi nakladať so svojím majetkom. Za celú administratívu a organizáciu schôdze veriteľov už nebude zodpovedný súd, ale správca. Zákon plánuje možnosť uskutočniť schôdzu aj elektronicky, prípadne hlasovať písomne. Rezort spravodlivosti navrhol zo zákona vypustiť aj predkladanie a schvaľovanie plánu speňaženia. Záujmy veriteľov nebudú v budúcnosti chránené prostredníctvom tohto plánu, ale prísnym režimom posudzovania zodpovednosti správcu a možnosti veriteľov aktívne vplývať na jeho prácu. Konečnú správu a rozvrh by mal vypracúvať správca, a nie súd ako doteraz a nebudú podliehať schváleniu súdu, ale veriteľskému výboru. Kontrolu nad správcami chce ministerstvo riešiť osobitnou právnou úpravou, ktorá by zaviedla vysokú výšku povinného poistenia. Nový zákon navrhuje aj prepracovanejší systém overenia pohľadávky. Novinkou bude zodpovednosť veriteľa za správnosť prihlášky pohľadávky. "Ak veriteľ prihlási pohľadávku, ktorá sa ukáže v rámci incidenčného sporu ako neopodstatnená, môže súd požadovať, aby tento veriteľ vyplatil až 100 percent neoprávnene prihlásenej pohľadávky v prospech konkurznej podstaty," spresnila štátna tajomníčka Lucia Žitňanská. Zákon by mal upravovať skrátenú formu konkurzného konania v prípadoch tzv. malých dlžníkov, najmä fyzických osôb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:48