StoryEditor

Trichet Grékom: Viac času na dlh nedostanete

20.05.2011, 11:10
Autor:
TASRTASR
Európska centrálna banka chce, aby Grécko prestalo uvažovať o predĺžení splatnosti dlhu.

Namiesto toho by sa malo sústrediť na ekonomické reformy, ktoré ozdravia jeho verejné financie. Podľa denníka Ta Nea tento odkaz prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta vo štvrtok gréckemu premiérovi Jorgosovi Papandreovi tlmočil bývalý viceprezident banky a terajší poradca premiéra Lucas Papademos.

Proti reštrukturalizácii

Denník s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou uviedol, že obsahom odkazu prezidenta ECB bolo, aby Atény zabudli na predĺženie splatnosti a namiesto toho okamžite prijali ďalšie opatrenia na fiškálnu konsolidáciu. Papademos vraj Papandreovi povedal, že podľa predstaviteľov ECB Atény musia urýchlene pokračovať v privatizácii.

ECB chce za každú cenu zabrániť reštrukturalizácii gréckeho dlhu. Banka uviedla, že v prípade akejkoľvek reštrukturalizácie automaticky prestane akceptovať dlhopisy gréckej vlády ako zábezpeku pri refinančných operáciách. To by znamenalo krach gréckych bánk, ktoré sú závislé od financovania cez ECB.

Toto varovanie v stredu vyslovil člen Výkonnej rady ECB Jürgen Stark. Ministri financií eurozóny totiž tento týždeň začali hovoriť o možnosti "mäkkej" reštrukturalizácie, čo by znamenalo predĺženie splatnosti dlhopisov gréckej vlády.

Prázdne frázy

Predstavitelia eurozóny začali v súvislosti s Gréckom používať nové pojmy ako "mäkká reštrukturalizácia" (soft restructuring) v protiklade k "tvrdej reštrukturalizácii" (hard restructuring) alebo "reprofilácia" (reprofiling) dlhu v protiklade k reštrukturalizácii dlhu bez toho, aby ich konkretizovali. Väčšinou tým chcú povedať, že uvažujú o predĺžení splatnosti gréckych dlhopisov, a nie o znížení ich hodnoty.

ECB však podobné návrhy rovnako ako rétoriku ostro odmieta. Výkonný člen ECB Lorenzo Bini Smaghi považuje takéto frázy za prázdne a nebezpečné. "Keď si uvedomíme, ako trhy fungujú, mali by sme si dávať pozor a prestať používať nezmyselné frázy, pretože Grécko za to bude musieť zaplatiť," uviedol v stredu Bini Smaghi.

ECB sa obáva, že trhy by vnímali "mäkkú" reštrukturalizáciu ako predzvesť "tvrdej" reštrukturalizácie, čo by vyvolalo turbulencie v celej eurozóne. ECB namiesto toho trvá na tom, aby Atény urýchlili reformný program. Podľa Biniho Smaghiho musí grécka vláda "presvedčiť občanov, aby platili dane a aby odchádzali do dôchodku vo veku 65 rokov rovnako ako všade inde na západe".

Informovala o tom agentúra Reuters.

01 - Modified: 2005-03-23 14:23:18 - Feat.: 0 - Title: Pesničkárka so zachrípnutým hlasom 02 - Modified: 2005-03-23 14:25:15 - Feat.: 0 - Title: Úspešný zaskakovač slávnych 03 - Modified: 2005-03-23 14:26:24 - Feat.: 0 - Title: Publicistika
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:18