StoryEditor

Trhy začali po ratingovom zemetrasení padať

16.01.2012, 08:51
Autor:
čtkčtk
Trhy reagujú na zníženie ratingov krajín eurozóny poklesom. Padá aj euro

Západoeurópske akcie začali týždeň poklesom. Reagovali tak na piatkové oznámenie o znížení ratingu deviatich krajín eurozóny, vrátane Francúzska.  Nervozitu na trhu spôsobuje aj neistota okolo dohody o reštrukturalizácii gréckeho dlhu so súkromnými investormi.

Index FTSEurofirst 300 po začatí obchodovania klesol o 0,5 percenta na 1013,17 bodu. Podobne reagovali aj japonské akcie, ktoré začali týždeň poklesom na najnižšiu hodnotu za mesiac. Index Nikkei oslabil o 1,4 percenta na 8378,36 bodu.

Agentúra Standard & Poor 's v piatok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti deviatich krajín eurozóny o jeden až dva stupne. Francúzsko a Rakúsko stratili najvyšší rating. Agentúra tiež 14 krajinám udelila výhľad negatívny, čo znamená, že ich rating môže ešte v tomto roku ďalej zhoršiť. Negatívny výhľad majú aj ďalšie krajiny s najvyšším hodnotením - Fínsko, Holandsko a Luxembursko.

"Teraz sa trhy boja možného zníženia ratingu európskych bánk a záchranného fondu, čo by spôsobilo, že by bolo horšie získať ďalší kapitál, "uviedol analytik firmy SMBC Friend Securities Fumijuki Nakaniši.

Zníženie ratingu síce trhy čakali, pretože agentúra na neho upozornila už na začiatku decembra. Správa však vyvolala obavy investorov o rating záchranného fondu eurozóny EFSF, ktorý by tiež mohol prísť o najvyššie hodnotenie a stratiť svoju palebnú silu. "Zníženie Francúzska o jeden stupeň sa už do cien premietlo, nebolo tu žiadne negatívne prekvapenie, a bolo celkom logické po znížení USA. Otázkou však teraz je: Ako to ovplyvní rating EFSF?, " uviedol obchodník Global Equities David Thebault.

Euro v Ázii kvôli zníženiu ratingu klesalo, k doláru zostalo blízko najnižšej hodnoty za 17 mesiacov a k jenu najnižšie za 11 rokov. Trhy sa teraz sústredia na ďalšie rokovania medzi Gréckom a súkromnými investormi, ktoré bolo v piatok prerušené. Dohoda s veriteľmi je dôležitou súčasťou druhého balíka pomoci pre Grécko, bez nej peniaze nedostane a krajina by bola nútená vyhlásiť bankrot.

 


Z jednotlivých európskych krajín britský index FTSE 100 klesol o 0,4 percenta, nemecký DAX o 0,6 percenta a francúzsky CAC 40 o jedno percento. Strácali hlavne finančné spoločnosti. Akcie Société Générale oslabili o 4,4 percenta, BNP Paribas o tri percentá a UniCredit o šesť percent, napísala agentúra Reuters.









01 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Orange v Poľsku 02 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko z Európskej únie 03 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa očakáva v EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:22