StoryEditor

Svetu hrozí návrat do recesie, varuje ECB

19.12.2011, 16:33
Aktualizované | Podľa Európskej centrálnej banky je finančná stabilita ohrozená.

Finančná stabilita v eurozóne čelí najväčšiemu ohrozeniu od bankrotu americkej banky Lehman Brothers z jesene roku 2008. Uviedla to dnes podľa agentúry DPA Európska centrálna banka (ECB) vo svojej pravidelnej správe o finančnej stabilite.

Dodala, že svetová ekonomika by sa v najhoršom prípade mohla vrátiť do recesie, čo by zasadilo ďalší úder už tak oslabenému bankovému sektoru. Banka znovu podrobila kritike pomalú reakciu politikov na dlhovú krízu v eurozóne.

Investori kvôli kríze obmedzujú nákupy štátnych dlhopisov členských krajín eurozóny, čo tlačí nahor náklady vlád na správu dlhu. "Možnosť, že v dôsledku toho budú ďalšie krajiny eurozóny čeliť problémom pri refinancovaní dlhov, zostáva jednou z najpálčivejších hrozieb pre finančnú stabilitu eurozóny, "uviedla ECB.

Predstavitelia Európskej únie sa na nedávnom summite dohodli na hlbšej integrácii eurozóny, na poskytnutie až 200 miliárd eur Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a na skoršom zavedení Európskeho stabilizačného mechanizmu ESM. "Rýchla a úplná realizácia opatrení (dohodnutých na summite), by riziko výrazne znížila, "uviedla ECB.

Európske akciové indexy dnes uzavreli obchodovanie s miernymi poklesmi. Tie nabrali po vystúpení prezidenta  ECB  Maria Draghiho. Ten totiž v prejave pred Európskym parlamentom naznačoval, že ECB prestane s nákupmi dlhopisov periférnych ekonomík eurozóny.

Draghi v prejave vyjadril presvedčenie nad tým, že euro je neotrasiteľné, nemá preto o jeho budúcnosť obavu. Dodal, že ECB musí konať v rámci limitov zmluvy EÚ. Na to hneď zareagovali investori, ktorí poslali akcie k výpredajom. 

 

ECB však v uplynulom týždni výrazne zvýšila výkup dlhopisov. Celkovo ich minulý týždeň kúpila za 3,361 miliardy eur, informovala dnes ECB. V týždni predtým nakúpila dlhopisy len za 635 miliónov eur.

Aktuálna štatistika nemusí odrážať všetky nákupy dlhopisov zo strany ECB. Čísla totiž zahŕňajú len nákupy, ktoré boli úplne uzavreté do piatka 16. decembra. Medzi nákupom dlhopisu a uzavretím obchodu sú však väčšinou prinajmenšom dva obchodné dni.

ECB začala nakupovať dlhopisy problémových krajín eurozóny na jar 2010, najprv nakupovala grécke dlhopisy. Od tohto leta kupuje aj dlhopisy Talianska a Španielska. Príčinou je hroziaca eskalácia dlhovej krízy.

01 - Modified: 2005-04-19 19:10:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael víta zvolenie nemeckého pápeža
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:05