StoryEditor

Trichet chce dať Grécku ďalších päťdesiat miliárd

10.05.2011, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Šéf eurobanky navrhuje, aby sa zadlženému Grécku požičalo ďalších 50 miliárd eur .

Píše o tom grécky denník Kathimerini. Ešte v pondelok diplomati pritom odhadovali, že nové úvery pre Grécko by mali dosahovať maximálne 30 miliárd eur.

Dnes do Atén pricestujú zástupcovia Európskej centrálnej banky, Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu, aby diskutovali o súčasnej situácii v krajine, ktorá sa v uplynulých týždňoch výrazne zhoršila. Podľa Kathimerini delegáciu čaká množstvo veľmi negatívnych štatistík o vývoji štátneho hospodárenia.

Merkelová pod tlakom

Príjmy štátu sú tento rok za očakávaniami o asi 1,2 miliardy eur. Výdavky sú navyše oproti pôvodným plánom vyššie o 250 miliónov eur.

Gréckymi problémami sa však v najbližších dňoch nebudú zaoberať len zástupcovia medzinárodných inštitúcií. V stredu do Bruselu na nečakanú návštevu pricestuje podľa španielskeho denníka El Pais nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa stretne s únijným prezidentom Hermanom Van Rompuyom a šéfom Európskej komisie José Barrosom. Témou stretnutia má byť práve Grécko.

Merkelová sa ocitla v nezávideniahodnej úlohe, pretože akákoľvek ďalšia pomoc Grékom vyvoláva v Nemecku silné napätie. Nemecké denníky pokračujú v odsudzujúcich komentároch, ktoré odštartovala už tajná schôdzka ministrov financií eurozóny z piatka minulého týždňa. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informuje o petícii proti ďalšiemu prijímaniu záchranných balíčkov pre krajiny eurozóny, ktorú chce spustiť poslanec koaličnej FDP Frank Schäffler.

Elita pokračuje v klamstvách

Internetový server Spiegel Online pre zmenu kritizuje luxemburského premiéra a šéfa ministrov financií eurozóny Jean-Clauda Junckera, že nie je schopný zorganizovať tajnú schôdzku, bez toho aby o nej vedel celý svet.

Junckerov hovorca Guy Schuller dlho popieral, že sa stretnutie niekoľkých ministrov finací eurozóny minulý piatok uskutočnilo, nakoniec ale priznal, že vedome klamal. "Existoval veľmi dobrý dôvod poprieť, že sa rokovanie koná," cituje Schuller denník Wall Street Journal a pripomína, že sám Juncker na nedávnej konferencii v Bruseli pripustil, že keď sú "veci príliš vážne, tak musí klamať ".

Podľa komentátora FT Deutschland Luca Zeiseho súčasný "boom" klamstiev len podčiarkuje pokračujúci rozpad eurozóny. Zeise ale upozorňuje, že nejde o nič ojedinelé a vymenováva menovú krízu zo 70. a 80.rokov, kedy politici tiež popierali niektoré udalosti tak dlho, až sa nakoniec stali.

Nová dohoda

Podľa zdroja agentúry Dow Jones by Grécko do budúceho mesiaca malo uzavrieť s Európskou úniou dohodu o novej finančnej pomoci na ďalšie dva roky v sume takmer 60 miliárd eur. Agentúre to dnes povedal nemenovaný grécky oficiálny činiteľ. Grécka vláda to zatiaľ nekomentovala.

Podľa činiteľa nový podporný balík pokryje dodatočné grécke finančné potreby, na ktoré už nestačí trojročný balík 110 miliárd eur. Na rok 2012 bude vláda potrebovať dodatočných 27 miliárd eur a pre rok 2013 ďalších 32 miliárd eur, uviedol činiteľ. Zástavou za úvery má byť podľa agentúry grécky štátny majetok.

Po piatkovom zasadnutí vybraných členov "Euroskupiny" ministrov financií eurozóny dal jej predseda Jean-Claude Juncker najavo, že Grécko bude potrebovať druhý balík pomoci. Ešte v pondelok sa hovorilo o dodatočnej pôžičke v rozsahu zhruba 30 miliárd eur.

Grécka požiadavka

Ťažko zadlžené Grécko požaduje po svojich veriteľoch, aby mu zmiernili podmienky pomoci a pomohli mu získať ďalšie peniaze pre včasné plnenie svojich záväzkov. Atény stále odmietajú reštrukturalizáciu dlhu a dúfajú, že EÚ a MMF predĺžia splatnosť záchranného úveru a znížia úrokové sadzby. Žiadajú tiež, aby nový záchranný fond (EFSF) kúpil grécke obligácie. Ministri financií eurozóny by mali o probléme Grécka rokovať na pondelkovom zasadnutí.

Tím zástupcov MMF a EÚ dnes dokončí v Aténach pravidelnú inšpekciu a rozhodne, či v júni uvoľní ďalších 12 miliárd eur zo sľúbenej pomoci. Samotní grécki činitelia však už priznávajú, že krajina podmienky daného programu úplne neplní.

Grécko sa malo budúci rok začať vracať na finančné trhy pre dlhodobejšie úvery, vývoj za posledný rok však ukazuje, že to nebude možné. Úroky z gréckych štátnych dlhopisov neustále stúpajú a výnos desaťročných dlhopisov už presahuje 15 percent.

Grécko správy o rokovaniach popiera. "Grécko nejedná o žiadnej novej pomoci," povedal to agentúre Reuters činiteľ
gréckeho ministerstva financií, ktorý si prial zostať v anonymite. "Správy o takýchto rokovaniach nie sú pravdivé, "dodal.

01 - Modified: 2005-03-23 09:40:44 - Feat.: 0 - Title: Súmrak pivovarníctva 02 - Modified: 2005-03-23 09:41:24 - Feat.: 0 - Title: Štefan Karšay: Hlavybolenie z piva 03 - Modified: 2005-03-23 09:42:02 - Feat.: 0 - Title: Maroš Kramár: "Každý národ potrebuje svoje hviezdy" 04 - Modified: 2005-03-23 11:25:11 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Maroš Kramár 05 - Modified: 2005-03-23 09:43:21 - Feat.: 0 - Title: Najväčšia demonštrácia od Harírího smrti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:37