StoryEditor

Sulík pustil euroval. No iba na pár minút

07.10.2011, 00:00
Ešte nikdy nebola vládna koalícia tak blízko k dohode o zvýšení eurovalu ako včera.

Šéf SaS a slovenského parlamentu Richard Sulík prvýkrát ponúkol partnerom východisko z patovej situácie, ktorá znemožňuje Slovensku ako jednej z mála členských krajín eurozóny prijať zvýšenie záchranného balíka pre Grécko a spol. Hneď ako sa však SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH s návrhom oboznámili, akákoľvek dohoda vo vládnej koalícii sa vzdialila na neurčito.

SaS: Už žiadny ďalší euroval
Čo sa teda včera stalo: Sulíkova SaS deklarovala záujem podporiť na budúci týždeň zvýšenie pôžičky v rámci tzv. prvého eurovalu. Obratom ruky však žiadala dodatok v Koaličnej zmluve, že Slovensko už na žiadny ďalší euroval nepristúpi. Zároveň požadovala zriadenie špeciálnej komisie zo zástupcov všetkých parlamentných strán (vrátane Smeru-SD a SNS), v ktorej by mal ktokoľvek právo veta voči požiadavkám eurozóny na Slovensko.

„Je to poctivý návrh, ktorý chráni peniaze slovenských daňovníkov, zároveň ani neblokuje ostatné krajiny. Dúfam, že bude prijatý,“ vyhlásil po včerajšom rokovaní Koaličnej rady Sulík. Zasadnutie koaličných lídrov pritom opustil ako prvý, už po necelej hodine a pol.

Zvyšok koalície: Tak toto nie!
Akokoľvek včera koaliční partneri oceňovali snahu SaS o posun v rokovaniach, návrh liberálov sa predbežne stretol s chladným až odmietavým ohlasom. „My nemáme koaličnú dohodu napríklad so stranou Jána Slotu. Veď to nikde tak nerobia,“ reagoval predseda KDH Ján Figeľ na zriadenie komisie. Už vôbec si zvyšné vládne strany nevedia predstaviť predbežné odmietnutie akejkoľvek ďalšej finančnej pomoci Slovenska pre problémové krajiny eurozóny.

SaS si dala podmienky. V utorok bude hlasovať s partnermi iba vtedy, keď sa minimalizujú šance na schválenie jednotlivých pôžičiek a Radičovej kabinet odmietne trvalý euroval, ktorý má platiť od roku 2013.

Šialený návrh
Liberáli dali včera po prvý raz na stôl svoj návrh o eurovale. Podľa neho by o každej pôžičke rozhodovala komisia, v ktorej by mal zástupca každej parlamentnej strany právo veta. Teda mohol by ju zablokovať napríklad poslanec SNS. Sulíkovci najprv koalíciu potešili signálom, že sa konečne chcú dohodnúť. Ibaže model, aby mala osud jednotlivých pôžičiek na pleciach aj opozícia, sa nikomu z nich nepozdával. „My nemáme koaličnú dohodu napríklad so stranou Jána Slotu. Veď to nikde tak nerobia,“ reagoval Ján Figeľ (KDH) pred príchodom na Koaličnú radu. Béla Bugár (Most-Híd) hovorí schvaľovaniu tranží parlamentným výborom alebo špeciálnou komisiou áno, pretože takéto riešenie už liberálom predostreli pred troma týždňami. Bugára však tiež zaskočil nápad s účasťou opozície na rozhodovaní o pôžičkách. Navyše OKS, ktorá je v klube Mosta, už avizovala, že chce mať v komisii svojho človeka. Koalíciu však úplne paralyzovala ďalšia podmienka liberálov – dať ruky preč od ESM (eurovalu 2). Dohoda vládnych strán sa tak po včerajšku vzdialila na kilometre.
SaS predstavila partnerom svoj dvojstranový návrh na včerajšej Koaličnej rade. Počas jej rokovania však tento dokument, ktorý mal byť tajný, unikol.

Verejný návrh
Návrh SaS zverejnil na svojej webovej stránke denník SME. Vtedy sa už v modrej centrále povrávalo, že Sulík si kladie nereálne podmienky. Následne Sulík odišiel od spoločného koaličného stola. Rokovanie opustil ako prvý – už po 90 minútach a do reči mu veľmi nebolo. „Je to poctivý návrh, ktorý chráni peniaze slovenských daňovníkov, zároveň ani neblokuje ostatné krajiny, dúfam, že bude prijatý,“ uviedol. Prečo žiada ignorovať trvalý euroval, neuviedol. „Nebudem sa k tomu návrhu vyjadrovať, najprv sa vyjadria koaliční partneri,“ dodal a požiadal hlúčik novinárov, aby mu umožnili odísť.

Radovan Geist z EurActiv upozorňuje, že európski partneri ani finančné trhy nie sú slepé. „Teraz ho odblokujeme, ale ak ho bude treba použiť, budú sa u nás opakovať tie isté problémy,“ vysvetlil pre HN.

Hra na hrane
Sulík pritlačil koalíciu k múru. V utorok chce hlasovať za zvýšenie prvého eurovalu iba ak mu schvália zriadenie špeciálnej komisie a odmietnu ďalšie plány eurozóny. V dodatku ku Koaličnej zmluve sa majú všetci zaviazať, že sa Slovensko nezúčastní na ESM. Ide o trvalý finančný mechanizmus, ktorý má platiť od roku 2013, pracovne sa mu hovorí euroval dva. S tým však nik z vládnych strán súhlasiť nebude. Minister Ivan Mikloš ešte pred rokovaním Koaličnej zmluvy v parlamente vyhlásil, že ESM treba schváliť čím skôr.

Premiérka bokom
Podľa zistení HN o podmienkach liberálov nevedela ani premiérka, ktorá hľadá za koalíciu dohodu na eurovale. Na včerajšie rokovanie neprišla, pretože je chorá. Jej návrh, ktorý včera zverejnili HN, už nie je v hre. Radičová chcela, aby si Slovensko zabezpečilo nezávislosť pri rozhodovaní o eurovale parlamentnou deklaráciou.

Do hlasovania o zvýšení finančného mechanizmu zostávajú štyri dni. Koalícia sa na jeho podpore nedohodla ani včera, diskusie by mali pokračovať v najbližších dňoch.

01 - Modified: 2005-04-08 14:55:00 - Feat.: 0 - Title: Lintner: Tóth a Fronc už asi nebudú aktívne spolupracovať 02 - Modified: 2005-04-08 15:20:00 - Feat.: 0 - Title: Člen rehole baziliánov spomína na Jána Pavla II. 03 - Modified: 2005-04-08 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecké firmy vyviezli vo februári tovar v hodnote 59,8 miliardy EUR 04 - Modified: 2005-04-08 16:25:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko do roku 2050 stratí 12 percent obyvateľov 05 - Modified: 2005-04-08 16:57:00 - Feat.: 0 - Title: Druhý blok JE V1 v Bohuniciach je opäť v prevádzke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:12