StoryEditor

Zlaté vajce ukrajinskej turistiky je ohrozené. Krym obklopuje neistota

30.03.2014, 18:10
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ešte pred pár mesiacmi sa zdalo, že rok 2014 by mohol byť slušným rokom pre cestovnú kanceláriu Gulzade Odamanovovej, krymskej Tatárky, ktorá už mala okrem domácich niekoľko desiatok objednávok aj zo zahraničia, najmä z Nemecka a Poľska. Po anexii Krymu Ruskom však všetci zahraniční záujemcovia svoje objednávky zrušili. Rýchlo klesá aj záujem Ukrajincov, ktorí tvorili základ klientely krymských hotelov, a s tým, že ich rýchlo nahradia Rusi, sa počítať príliš nedá. Uviedla to agentúra Reuters.

More aj hory

Už od 19. storočia predstavoval Krym pre obyvateľov vtedajšieho cárskeho Ruska vyhľadávané letovisko. V období Sovietskeho zväzu slúžili jeho sanatóriá a hotely najmä pre robotníkov a ich rodiny. Aj dnes patrí cestovný ruch k hlavným ťahúňom ekonomiky Krymu. Podľa predstaviteľov zo sektora cestovného ruchu okolo 70.000 z dvoch miliónov obyvateľov polostrova je zamestnaných v turizme priamo a približne 60 % populácie žije z cestovného ruchu aspoň čiastočne.

Problémom však je, že zo 6 až 8 miliónov turistov, ktorí prídu ročne na Krym, zhruba 60 % tvoria turisti z Ukrajiny, od ktorej sa Krym v súčasnosti odčlenil. Iba štvrtina prichádza z Ruska. Mnohí Ukrajinci sa rekreovali na Kryme vďaka štátnym príspevkom pre zamestnancov verejného sektora, čo Kyjev plánuje od apríla zastaviť.

Niektorí miestni obyvatelia veria, že teraz počet turistov z Ruskej federácie vzrastie, no ekonómovia s tým príliš nepočítajú. Rusi totiž na Krym prichádzajú letecky, takže región bude musieť urobiť niečo na zvýšenie konkurencie voči destináciám ako Bulharsko, Egypt, Grécko či dokonca Thajsko, ako aj voči mestu Soči, ktoré sa v rámci investícií pre ZOH 2014 výrazne modernizovalo.

Luxusné hotely budú plné Rusov

Manažérka jedného z hotelov Primorsky Park Spa and Hotel Alina Danilovová je presvedčená, že luxusnejšie hotely si s najnovšou situáciou poradia. "Tento hotel vyhľadávajú najmä zákazníci zo strednej a vyššej triedy, ktorí nakoniec vždy prichádzajú letecky. V prípade hotelov pre túto klientelu neočakávame preto výraznejšie zmeny," povedala Danilovová. Navyše, ako dodala, predpokladá, že mnohí Rusi sa teraz skôr rozhodnú pre Krym, keďže polostrov už bude súčasťou ich krajiny.

Chudobnejší obyvatelia Krymu, ktorí sa sústreďujú na klientelu z nižších vrstiev, sa však po odstrihnutí od Ukrajiny obávajú budúcnosti. To sa týka napríklad majiteľov malých penziónov či taxikárov. "Doteraz som vozil najmä Ukrajincov," povedal taxikár Murat Ametov, ktorý sa živí prevážaním turistov zo železničnej stanice v Simferopole do letovísk na pobreží. "Tí však teraz už príliš nechodia," dodal.

01 - Modified: 2006-03-20 09:08:19 - Feat.: 0 - Title: Slovensko nevie vyvážať mlieko
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 05 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:26