StoryEditor

Británia mení kurz smerovania svojej menovej politiky

12.02.2014, 16:07
Autor:
tasr, stltasr, stl
Šéf Bank of England upravil smerovanie menovej politiky, sadzby nadviazal na viac faktorov.

Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney dnes oznámil kľúčové zmeny v smerovaní menovej politiky, iba šesť mesiacov od zavedenia nového modelu, v rámci ktorého nadviazal vývoj úrokových sadzieb na situáciu v zamestnanosti. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

Kanaďan, ktorý ako prvý cudzinec nastúpil do vedenia Bank of England (BoE) v júli minulého roka, v auguste oznámil, že úrokové sadzby vzrastú najskôr vtedy, keď nezamestnanosť v Británii klesne na 7 %. V tom čase predpokladal, že sa tak nestane skôr ako v roku 2016. Hlavná úroková sadzba sa už približne päť rokov drží na historickom minime 0,5 % a na tejto úrovni ju BoE potvrdila aj minulý týždeň.

V novembri však nezamestnanosť klesla na 7,1 %, čo znamená, že je už len krok od kľúčovej hranice 7 %. Čakalo sa preto, že šéf BoE urobí v smerovaní menovej politiky zmeny. Carney tak aj dnes urobil, dodal však, že smerovanie menovej politiky ako systém "funguje a prispieva k podpore ekonomického rastu".

Ako povedal, prvá fáza smerovania menovej politiky poskytla firmám istotu, že úrokové sadzby sa nebudú zvyšovať minimálne dovtedy, dokiaľ pracovné miesta, príjmy a výdavky nezačnú rásť udržateľným tempom. To firmám umožnilo začať zvyšovať počty zamestnancov, ako aj objem výdavkov.

Najnovšie guvernér Bank of England oznámil, že vývoj úrokových sadzieb už nebude nadviazaný výhradne na pokles nezamestnanosti, či na jeden ekonomický ukazovateľ, ale na súbor viacerých ukazovateľov, vrátane miezd či produktivity. Upozornil však, že oživenie ekonomiky nie je automaticky zaručené a ak by sadzby rástli, tak len postupne. Trhy toto vyhlásenie prijali ako signál, že k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb by mohlo dôjsť začiatkom budúceho roka.

Čo sa týka samotnej miery nezamestnanosti, Carney v súčasnosti očakáva, že na spomínanú úroveň 7 % by mala klesnúť v najbližšom období. Šéf BoE okrem toho zverejnil aj nový odhad banky v oblasti vývoja ekonomiky. Ako uviedol, BoE očakáva, že britská ekonomika by v tomto roku mohla vzrásť o 3,4 %. To je výrazné zlepšenie prognózy v porovnaní s predchádzajúcim odhadom, keď Bank of England predpokladala rast ekonomiky v roku 2014 o 2,8 %.

 

01 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:32