StoryEditor

Ďalší krôčik k samostatnosti: Škótsko môže vydať vlastné dlhopisy

19.02.2014, 11:58

Škóti budú môcť vydať vlastné dlhopisy. Tento krok tak bude predstavovať ďalší stupeň k ich nezávislosti na Spojenom kráľovstve. Nebude to ale "zadarmo": škótske dlhopisy nebudú také lacné ako tie britské.
Snaha o osamostatnenie Škótska od Veľkej Británie pokračuje. Správna oblasť bude mať možnosť vydať vlastné dlhopisy. Od roku 2015 si bude môcť na medzinárodných trhoch samo požičať až 2,2 miliardy libier na financovanie infraštruktúrnych či zdravotníckych projektov. Oznámila to britská vláda. Škótski predstavitelia tvrdia, že krajina musí byť nezávislá, aby mala kontrolu nad vlastnými financiami.

Notifikovaný krok má pred septembrovým referendom o samostatnosti ukázať, že Škóti môžu požívať niektorých výhod nezávislosti, a zostať pritom súčasťou Spojeného kráľovstva.

Libru si nenecháte

Britský minister financií George Osborne minulý týždeň povedal, že samostatné Škótsko nemôže zostať v menovej únii so zvyškom Británie a nemôže mať naďalej libru. Vláda v Edinburghu, ktorá je za odtrhnutie, ale s takou možnosťou nesúhlasí. Škótsky premiér Alex Salmond v utorok vyhlásil, že libra patrí rovnako Škótsku, ako zvyšku krajiny.
Stredajšie oznámenia Škótsku umožňujú vydať dlhopisy v objeme 2,2 miliardy libier, ktoré nebudú mať garanciu zvyšku Británie. Škótsko si doteraz peniaze požičiavalo prostredníctvom britskej vlády.

Vydávanie dlhopisov jednotiek, ktoré sú menšie ako štáty, nie je vo svete zase také neobvyklé. Mesta v Spojených štátoch, nemecké spolkové krajiny aj kanadské provincie vydávajú svoje dlhopisy nezávisle na federálnych vládach. Správne oblasti Škótsko, Wales a Severné Írsko sú však na Londýne finančne závislé.

Budú drahé

Právomoc vydať vlastné dlhopisy dá škótskej vláde možnosť vstúpiť priamo na kapitálové trhy, ako škótski ministri podľa Londýna požadovali. Minister Osborne však varoval, že ak sa škótska vláda rozhodne získať finančné prostriedky bez záruk britskej vlády, budú Škóti pravdepodobne musieť platiť vyššie úroky.

„Prístup k ( súčasným financiám ) teraz umožňuje škótskej vláde ťažiť priamo z nízkych nákladov na úvery v Británii. Vydanie vlastného dlhopisu pravdepodobne tak lacné nebude," uviedlo podľa agentúry Reuters britské ministerstvo.

iHNed.cz

01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 03 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 04 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum 05 - Modified: 2023-12-06 12:47:09 - Feat.: - Title: Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:07