StoryEditor

Lisabon sa musí vrátiť k programu záchrany

05.08.2014, 00:00
Autor:
jmjm
Kríza. Portugalsko potrebuje peniaze pre svoju najväčšiu banku.

Ešte len v máji sa Portugalsko vymanilo zo sietí záchranného programu, a už opäť potrebuje pomoc. Krajine hrozil kolaps v bankovom sektore, presnejšie pád najväčšej tamojšej banky Banco Espírito Santo. Lisabon preto expresne zachraňuje svoj kľúčový finančný dom. „Rozhodli sme sa riešiť túto situáciu. Väčšina aktivít banky bude prenesená do novej banky s názvom Novo Banco. Tá bude doplnená kapitálom a uchránená od problematických aktív,“ vyhlásil včera guvernér portugalskej centrálnej banky Carlos Costa. Na záchranné práce bude pritom Lisabon potrebovať takmer päť miliárd eur. Costa povedal, že väčšinu zdrojov na spustenie novej banky získajú zo záchranného balíka. Portugalsko síce ukončilo záchranný program v máji, nevyčerpalo ho však celý. Oproti plánu totiž „ušetrilo“ viac ako šesť miliárd eur, ktoré boli určené na stabilizáciu finančného sektora v krajine.

Piatková lavína

Problém sa začal už na konci minulého týždňa. Banco Espírito Santo ohlásila nečakane vysokú stratu za prvý polrok. Tri a pol miliardy eur v mínuse v praxi znamenalo, že banka v momente prestala spĺňať kritériá na poskytovanie finančných služieb a trhy sa dostali do šoku. Cena jej akcií sa razom prepadla o 75 percent. „Tieto problémy som nečakal. Nezaznamenal som ani nejakú, včasnú výstrahu‘, že by sa k niečomu podobnému schyľovalo,“ skonštatoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podľa neho však krízová situácia nemala výrazne negatívny dosah na krajinu. „Rýchlosť a forma riešenia prispeli k upokojeniu situácie,“ dodáva analytik. Vyhliadky pre portugalskú ekonomiku v tomto roku tak podľa neho zostávajú pozitívne. Rásť by mohla až o jedno percento.


Čítajte viac:

Najväčším problémom krajiny sú dlhy


Kopanie plechovky

Bankový problém krajiny, ktorá bola ešte donedávna pod ochranou Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, však podľa niektorých ukazuje, že Lisabon pred skutočnými problémami zatvára oči. „Finančný sektor a vláda v Portugalsku iba posúvali problémy. Kopali, plechovku‘ pred sebou.

Situácia s Banco Espírito Santo len ukazuje, že záchranné programy môžu nasledovať jeden po druhom,“ kriticky povedal pre HN spoluzakladateľ portugalského think tanku Luís Faria. Podľa neho je portugalská ekonomika v zlej kondícii a vláda stále nezaviedla kľúčové štrukturálne reformy.

„Kozmetické úpravy na základe záchranného programu od troiky sa dajú len ťažko považovať za zmenu, ktorú Portugalsko nevyhnutne potrebuje, aby sa dostalo na správnu cestu,“ zdôraznil. V očiach Fariu sa záchranný balíček v prípade Portugalska minul účinku. Nezabezpečil totiž, že krajina sa zotaví. „Reštrukturalizácia dlhu sa zdala a stále sa zdá najrozumnejším riešením pre krajinu. A to bez vyhliadok na ekonomickú prosperitu v nasledujúcich rokoch,“ uzatvára Faria.

01 - Modified: 2006-09-05 15:33:37 - Feat.: 0 - Title: V Dánsku zadržaní deviati teroristi asi pripravovali útok
01 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 02 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 03 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:57