StoryEditor

Brusel plánuje bič na Google. Chce ho rozdeliť

22.11.2014, 09:15
Autor:
finfin
Google by mal oddeliť vyhľadávanie od ostatných služieb. Návrh už má na stole parlament.

Európsky parlament je pripravený presadiť rozdelenie americkej internetovej spoločnosti Google, aby obmedzil jej vplyv na trhu. Uvádza sa to v návrhu, z ktorého cituje server britského ekonomického denníka Financial Times (FT).

Prekvapivý návrh počíta s tým, že Google oddelí svoje vyhľadávacie služby od ostatných aktivít. Agentúra Reuters však uviedla, že v návrhu, ktorý má k dispozícii ona, nie je Google výslovne spomenutý.

Európski regulátori majú stále väčšie obavy z rastúcej nadvlády Googlu a iných amerických spoločností na poli internetu. Avizovaný krok by bol jedným z doteraz najvýraznejších útokov na vplyv Googlu a zároveň zvyšuje tlak na Európsku komisiu, aby voči firme postupovala razantnejšie, podotýka rešpektovaný britský denník.

Podľa návrhu by "oddelenie vyhľadávacích nástrojov od iných komerčných služieb" malo považovať za potenciálne riešenie dominancie Googlu. Návrh má podľa FT podporu dvoch hlavných politických blokov v EP, teda ľudovcov a socialistickej frakcie.

Hlasovanie, v ktorom by poslanci vybrali jeden veľký americký podnik a podrobili ho tvrdej kritike, je pritom v Európskom parlamente mimoriadne ojedinelé.

Zámer, na ktorý odkazuje Reuters, nabáda Európsku komisiu, aby zvážila návrhy s cieľom oddeliť vyhľadávacie nástroje od iných komerčných služieb ako jedno možné dlhodobé riešenie k opätovnému zabezpečeniu rovnakých podmienok na trhu. Takýto krok by podľa Reuters predstavoval hrozbu práve pre Google, ktorý je zďaleka najväčším poskytovateľom internetového vyhľadávania v Európe. Dokument ale vraj žiadny konkrétny vyhľadávač nezmieňuje.

Vývoj podľa FT čiastočne odráža, ako sa v tomto roku proti Googlu postavili nemeckí politici. Tí sú v európskom legislatívnom zbore prevládajúcou silou. Nemec Günther Oettinger po svojom vymenovaní európskym komisárom pre digitálnu ekonomiku už naznačil, že bude chcieť, aby Google musel platiť za zverejňovanie obsahu, ktorý je chránený autorským právom.

Prišiel tiež s myšlienkou prinútiť Google na to, aby sa výsledky vyhľadávania boli neutrálne, a vyjadril aj pochybnosti nad softvérovým opatrením Googlu určeným pre automobily.

Z dostupných správ nie je jasné, či FT a Reuters citovali z rovnakého návrhu.

01 - Modified: 2007-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 02 - Modified: 2021-12-02 10:25:03 - Feat.: - Title: Banky budú musieť zaplatiť 344 miliónov eur. Eurokomisia im vymerala pokutu za kartel 03 - Modified: 2021-10-11 13:34:54 - Feat.: - Title: Štedrá ponuka Európskej únie: Mladým rozdá až 60-tisíc cestovných lístkov úplne zadarmo 04 - Modified: 2021-10-08 11:37:36 - Feat.: - Title: Tucet krajín vrátane Slovenska žiada Eurokomisiu o hraničné bariéry proti vstupu migrantov 05 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:14